DEBATT

Menn som ikke får sex

Kjønnsdrift på avveie kan bli voldelig.

MEIDE NED KVINNER: Den selverklærte incel-terroristen Alek Minassian (25) meide ned fotgjengere på et fortau i Toronto 25. april. Åtte av de ti drepte var kvinner. Foto: Cole Burston/Getty Images/AFP
MEIDE NED KVINNER: Den selverklærte incel-terroristen Alek Minassian (25) meide ned fotgjengere på et fortau i Toronto 25. april. Åtte av de ti drepte var kvinner. Foto: Cole Burston/Getty Images/AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Incels. Menn som ikke vil ha med kvinner å gjøre, og som er ufrivillig i sølibat.

Jeg tror det er noe som ikke er så lett å skjønne for de aller fleste. Fordi de aller fleste ikke har det problemet med jenter som, vel, enkelte har.

I boka Homicide beskriver Daly & Wilson, i ordelag som overlater lite til fantasien, hvordan menn bokstavelig talt er villige til å gå over lik i samfunn hvor det er hard konkurranse. For eksempel der hvor de driver med flerkoneri.

Årsaken til dette skal kunne beskrives evolusjonspsykologisk. Vi er selektert for å ha sterkt ønske om å formere oss. Menn kan få mange flere barn enn det kvinner kan. Derfor er menn mer fysisk konkurranseorienterte enn kvinner: Kvinner må ta vare på de avkommene de får, mens menn kan ta sjansen på at de kvinnene de får barn med, tar vare på deres avkom, siden en mann i løpet av livet kan få langt flere avkom enn en kvinne.

Noe av den siviliserende effekten som monogamiet har fått på vår kultur, er at for de fleste menn og kvinner i Vesten er det noe litt obskønt over å tenke på at mye av det vi gjør i samfunnet handler om å få så mange etterkommere som lever opp som mulig. Også i Vesten er det slik at kvinner søker menn som kan gi trygghet for seg og barna, og menn søker kvinner som er fruktbare. Men vi kan unne oss å bruke tid og krefter på andre ting også, fordi vi kan regne med at barna våre vokser opp. Det vil si, de fleste av oss kan det.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.