Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Menn som lyser

Dersom vi skal styrke kvinners rettigheter må vi satse tungt for å engasjere tusenvis av menn.

 Det er helt avgjørende  å engasjere menn og gutter i kampen for likestilling, skriver generalsekretær i Care, Gry Larsen.  Foto: Care
Det er helt avgjørende å engasjere menn og gutter i kampen for likestilling, skriver generalsekretær i Care, Gry Larsen. Foto: Care Vis mer
Meninger

Et lokalt initiativ fra en liten gruppe menn er nå blitt til 3000 ambassadører for likestilling i Burundi. Det kan vi lære av - og Norge må gå i front for å involvere flere menn for likestilling og kvinners rettigheter.

Som opplading til FNs 59. kvinnekommisjon i mars inviterte Utenriksdepartementet og Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet organisasjoner til informasjonsmøte forrige uke. CARE forventer at Børge Brende og Solveig Horne har store ambisjoner om å løfte likestillingspolitikken både ute og hjemme. Denne innsatsen trengs mer enn noen gang fordi menneskerettigheter generelt og kvinners rettigheter spesielt er under økt press i mange land. Vi må støtte modige kvinner som kjemper for likhet i sine lokalsamfunn, men det er også helt avgjørende å engasjere menn og gutter.

I vårt arbeid for fattigdomsbekjempelse, likestilling og kvinners rettigheter har vi i flere år jobbet med å engasjere ektemenn, mannlige rollemodeller og mannlige lokale ledere, ofte religiøse. Dette har vært en annerledes tilnærming, men helt avgjørende for å lykkes i arbeidet.

I Burundi jobber CARE med en gruppe menn som kaller seg «Abatangamuco» («de som lyser»), en viktig sosial bevegelse med store positive ringvirkninger. Mennene følte seg fanget av negative kjønnsrollemønstre. Nå er de i stedet positive rollemodeller og ambassadører for endring og i dag finnes det nærmere 3000 «abatangamucoer». Mennene tar avstand fra vold og vil samarbeide med sine koner om familieøkonomien, husarbeid, helse og utdanning.

I Niger bruker vi en liknende modell for å engasjere menn for likestilling. Lokale ressurspersoner som har fått opplæring i kvinners rettigheter samler menn i mindre grupper for å diskutere likestilling. Ett av de konkrete resultatene i disse områdene er at menn nå er mer engasjerte i seksuell og reproduktiv helse og rettigheter, og de blir oftere med sine koner til helsestasjonene, noe som før har vært ansett som uhørt.

I Mali har CARE etablert spare- og lånegrupper for både kvinner og menn hvor de diskuterer kjønnsroller. Tradisjonelt har menn bestemt hvor mange barn en kvinne skal ha. I de områdene hvor CARE arbeidet, økte andelen menn som mener ektepar sammen må ta slike beslutninger, fra 25 prosent til 34 prosent fra 2009 til 2013. Flere av mennene begynte også å ta opp kvinners rett til helsetjenester i møter med lokale myndigheter.

Også i Europa er arbeidet med å engasjere menn viktig. På Balkan har CARE gjennom lokale partnere utfordret tradisjonelle maskuline forbilder og voldskulturen som utviklet seg etter den brutale borgerkrigen. Budi Musko («Vær en mann») er en del av CAREs Young Men’s Initiative-program hvor skoleelever ble rekruttert til dialog om blant annet vold. Programmet nådde ut til 22.008 ungdommer og var så vellykket at metoden ble tatt inn i de nasjonale læreplanene i flere land.

Disse eksemplene viser en klar tendens: Arbeid for likestilling og kvinners rettigheter kan ikke bare rettes mot innsats av, for og mot kvinner. Menn er avgjørende endringsagenter og ønsker ofte å styrke jenter og kvinners rett til helse, utdanning, økonomisk likestilling og politisk deltakelse. Norge bør derfor i større grad inkludere menn i nasjonalt og internasjonalt likestillingsarbeid. Brende selv er en engasjert mann, og regjeringen har likestilling som en sentral prioritet i utviklingspolitikken. Men ønsker han å være innovativ og gjøre en forskjell for å styrke kvinners rettigheter må han satse tungt for å engasjere tusenvis av andre lysende menn i arbeidet for kvinners rettigheter. Er du mann nok, Brende?