LEDER

Menn straffes hardere enn kvinner. Det bør skape debatt og refleksjon

Det skal være likhet for loven, men også en human rettspleie for alle.

ULIKHET FOR LOVEN: Dagbladets undersøkelse avslører kjønnsforskjeller. Foto: NTB Scanpix
ULIKHET FOR LOVEN: Dagbladets undersøkelse avslører kjønnsforskjeller. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Dagbladet publiserer i dag et helt spesielt stykke gravejournalistikk. Det har lenge eksistert en myte om at menn og kvinner behandles ulikt i rettspleien, og i dag kan vi presentere tall som viser at det faktisk er slik. I alle fall i forbindelse med promilledommer, som er området vi har valgt ut for å kunne presentere noe som er presist og statistisk gyldig.

Vi har sammenliknet 1118 dommer i Norge i 2017, og fått kvalifisert hjelp slik at feilkilder er luket ut og metoden kvalitetsstemplet. Resultatet bekrefter det liknende undersøkelser i USA tidligere har vist, men som man bare har hatt antakelser om i Norge.

Undersøkelsen viser at kvinner som kjørte med rus har nesten dobbelt så stor sjanse for å bli dømt til betinget fengsel, og dermed slippe å sone. Kvinner får oftere redusert straff i retten, og de får større straffereduksjoner enn menn. Menn risikerer dessuten å få økt straff i retten. Det gjør ikke kvinner.

Forskjellsbehandlingen oppstår først når sakene kommer for retten, påstandene om straff er lik fra politiadvokatenes side. Det er altså når dommerne skal bruke lovverket og sin skjønnsmessige vurdering, at ulikheten oppstår.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer