Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Menn straffes hardere enn kvinner. Det bør skape debatt og refleksjon

Det skal være likhet for loven, men også en human rettspleie for alle.

ULIKHET FOR LOVEN: Dagbladets undersøkelse avslører kjønnsforskjeller. Foto: NTB Scanpix
ULIKHET FOR LOVEN: Dagbladets undersøkelse avslører kjønnsforskjeller. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet publiserer i dag et helt spesielt stykke gravejournalistikk. Det har lenge eksistert en myte om at menn og kvinner behandles ulikt i rettspleien, og i dag kan vi presentere tall som viser at det faktisk er slik. I alle fall i forbindelse med promilledommer, som er området vi har valgt ut for å kunne presentere noe som er presist og statistisk gyldig.

Vi har sammenliknet 1118 dommer i Norge i 2017, og fått kvalifisert hjelp slik at feilkilder er luket ut og metoden kvalitetsstemplet. Resultatet bekrefter det liknende undersøkelser i USA tidligere har vist, men som man bare har hatt antakelser om i Norge.

Undersøkelsen viser at kvinner som kjørte med rus har nesten dobbelt så stor sjanse for å bli dømt til betinget fengsel, og dermed slippe å sone. Kvinner får oftere redusert straff i retten, og de får større straffereduksjoner enn menn. Menn risikerer dessuten å få økt straff i retten. Det gjør ikke kvinner.

Forskjellsbehandlingen oppstår først når sakene kommer for retten, påstandene om straff er lik fra politiadvokatenes side. Det er altså når dommerne skal bruke lovverket og sin skjønnsmessige vurdering, at ulikheten oppstår.

Dermed er det påvist et rettssikkerhetsproblem som bør skape debatt og refleksjon.

Ingen av de intervjuede ekspertene i Dagbladets sak i dag tror dommerne enkeltvis behandler kvinner og menn bevisst ulikt. Dommer Ina Strømstad i Oslo tingrett har en interessant refleksjon. Når hun skal avsi en dom, spør hun seg alltid først om hun har latt seg påvirke av sympatier og antipatier. En person som gir et sympatisk inntrykk skal ikke dømmes annerledes enn en som framstår usympatisk. Nå vil hun også spørre seg om hun er påvirket av at det er en mann eller kvinne.

En viktig dimensjon å ta med seg i debatten, er om behandlingen kvinner får kanskje er mer hensiktsmessig enn den mennene er utsatt for. Det blir ikke nødvendigvis totalt sett bedre dersom alle, som et resultat av dette funnet, straffes strengere. I saker med lang liggetid - altså hvor det har gått lang tid fra lovbrudd til behandling - er forskjellene særlig store. Her er Norge menneskerettighetsforpliktet til å gi behandling innen rimelig tid. I promillesaker med lang liggetid viser det seg likevel at kvinner har fem ganger større sjanse enn menn til å slippe å sone i fengsel.

Betinget fengsel og behandling kan også gi en større samfunnsmessig gevinst enn soning. I vår reportasje forteller vi om to ulike enkeltsaker, en mann og en kvinne, som har begått omtrent samme lovbrudd, men hvor mannen fikk økt straff og kvinnen ble dømt til behandling - med godt resultat.

Det skal være likhet for loven, men også en human rettspleie for alle.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!