- Menn vil ikke reddes av kvinner

NEW YORK (Dagbladet): - Jeg har ingen oppskrift eller tipunkts plan for hvordan menn skal reddes, sier Susan Faludi.

- Dessuten vet jeg at enhver mann grøsser ved tanken på at kvinner skal komme ridende i skinnende rustning og redde ham, sier den amerikanske forfatteren og feministen. Dagbladet møtte henne i helga da hun snakket om boka si, «Stiffed: The Betrayal of the American Man», i en bokhandel i New York.

- Jeg har planer om å komme til Sverige og Norge, men datoen er foreløpig ikke satt. Jeg er ikke helt sikker på når boka blir oversatt i Skandinavia, sier Faludi når vi forteller henne at boka hennes allerede blir debattert i Norge. I USA er debatten knapt begynt.

Faresonen

- Mange lurer sikkert på hvorfor en feminist skriver en bok om mannsrollen i faresonen. Etter å ha snakket med forskjellige menn i alle aldersgrupper, forsto jeg at feminismen er nøkkelen til at mange menn opplever livet som vanskeligere. Hvite middelklassemenn har fått kvinnelig konkurranse på arbeidsmarkedet. Andre menn opplever at kvinner ikke trenger dem mer, sier den vevre kvinnen.

- Etterkrigstidas helter er borte. Den trauste og viktige familieforsørger har måttet vike for et kommersielt bilde av menn som stereotyp salgsvare: rik, pen, muskuløs og berømt. - Hvordan skal menn komme seg ut av knipetaket?

- De må hoppe av karusellen selv, sier Susan Faludi. Hun legger vekt på at hun bare har laget en diagnose. Medisinen må andre finne.

- Den kommersielle kulturen har lang erfaring i å lage en kunstig og skadelig femininitet. Nå har denne kulturen strupetak på mannen.

Konspirasjon

Susan Faludi håper menn slutter å skyve skylden for sin elendighet over på feminismen og førstedame Hillary Clinton eller på konspirasjonsteorier hvor regjeringen er roten til alt vondt - eller slutter å tro at den siste rest av maskulinitet reddes ved å gå amok med våpen.

- Det finnes menn som tror feministene står bak ønsket om våpenkontroll i USA. Vi vil ta pistolene fra våre menn, mener de. Da tusenvis av menn i Promise Keepers samlet seg, anklaget media dem for å ville ha kvinnene tilbake til kjøkkenbenken. Men flertallet ville rett og slett gjenerobre sin sosial rolle som ansvarlige menn, sier forfatteren, som vil ha bort feminisme og testosteron som forklaringer på mannlig atferd.

<B>PROVOKATØR: </B>Forfatteren Susan Faludi har provosert både kvinner og menn med boka «Stiffed- the Betrayal of the American Man»