KJÆRLIGHETSGATA: Anne Østbys roman handler om den indiske Nat-kasten, som har drevet med prostitusjon og hallikvirksomhet i århundre. Bildet er fra prostitusjonsstrøket i Mumbai. Foto: SCANPIX/ AFP PHOTO/ Punit PARANJPE
KJÆRLIGHETSGATA: Anne Østbys roman handler om den indiske Nat-kasten, som har drevet med prostitusjon og hallikvirksomhet i århundre. Bildet er fra prostitusjonsstrøket i Mumbai. Foto: SCANPIX/ AFP PHOTO/ Punit PARANJPEVis mer

Mennene blir oppdratt til å tvinge mødre, søstre og døtre til prostitusjon

Anne Østby skriver usentimentalt om indisk «kjærlighetsgate».

ANMELDELSE: Boka med den ironiske tittelen «Kjærlighetsgata» er lagt til utkanten av Forbesganj på grensen mot Nepal.

I en stinkende gate sitter tenåringsjenter med tomme blikk bak fillete forheng i små skur. De er til salgs for en billig penge.

Jentene tilhører Nat-kasten, helt nederst i Indias offisielt forbudte, men ennå virksomme kastesystem. Nat-folket har livnært seg på hallikvirksomhet og prostitusjon i århundre. Mennene blir oppdratt til å denge mødre, søstre og døtre, og tvinge dem til prostitusjon. Kvinner er dømt til et liv med vold og prostitusjon. Samt vissheten om at det å føde en datter betyr å dømme barnet til samme skjebne.
 
Håp om forandring
Forfatter og FN-utsending Anne Ch. Østby har lagt inn et visst håp om forandring i denne boka, som er bygget på hennes opphold blant prostituerte i Nord-India:

Noen prøver å komme seg ut av karmahjulet. Amina nekter å la seg selge, og har klart å få døtrene på skole. Riktignok med den straffen at den tafatte mannen hennes denger henne hver kveld. Og den unge læreren Saleem, selv Nat, bryter sin skjebnebestemmelse som hallik og lager skole blant de aller fattigste.  

Salgsklar tenåring
En slags hovedperson er Tamanna. Hun ble kidnappet fra en liten landsby i Bhutan, smuglet over grensen i lastebil, og solgt til den brutale halliken Jabbar og hans enda mer brutale kona Dolly. Tamanna klarte tilslutt å rømme, men måtte etterlate sin datter Rupa.

Datteren er nå «salgsklar», innesperret og gjort avhengig av dop. Tamanna vil ha henne fri. Hun får hjelp av juristen og overklassekvinnen Rukmini, løselig basert på en sann skikkelse, i følge etterordet.

Rukmini kjemper mot kvinners frykt, menns begjær og et gjennomkorrupt politi.

Ensatret toneleie
Det er innholdet som bærer «Kjærlighetsgata». Ikke at språket er dårlig. Østby kjenner India. Hun skriver greit og usentimentalt. Men det blir i passasjer nokså vanskelig å skille de ulike skjebnene fra hverandre, fordi toneleiet er så ensartet. Samt at tankene og refleksjonene til kvinnene av og til kan likne refleksjonene til en velutdannet hvit forfatter.  

Mennene blir oppdratt til å tvinge mødre, søstre og døtre til prostitusjon

Men for all del. Norsk litteratur trenger engasjerte bøker som ser utover Norges grenser. Stilistisk finsnekring om våre små norske liv har vi i overflod.