Mennene dominerer

En rekke norske teatre har hatt suksess og publikumsrekorder i 2003. Det kan være farlig, det. Og i teatrene styrer fortsatt menn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

AV DE 28 FORESTILLINGENE

på lista over oppsetninger på norske hovedscener i fjor ble 25 satt opp av menn, bare to av kvinner. Ett var et samarbeid. Og 27 av de 28 stykkene er skrevet av menn, bare deler av ett var skrevet av en kvinne. Av 15 barneforestillinger ble 12 regissert av menn, tre av kvinner. Mannsdominansen er fortsatt overveldende i norsk teater, selv om hovedvekten av publikum lenge har vært kvinner.

Når kommer stykkene skrevet av kvinner opp, og når får flere kvinnelige regissører slippe til mer på de gjeveste scenene? Det begynner å bli på tide.

BLANT DE TI

mest besøkte forestillingene på norske hovedscener i fjor, var fem musikaler, tre komedier og to seriøs dramatikk. Den absolutte vinneren var «My Fair Lady» på Oslo Nye Teater, som gjennom 100 forestillinger trakk 70000 publikummere. På Det Norske Teatret var Øystein Wiig og Gisle Kverndokks musikal «Frendelaus» årets mest solgte forestilling, mens greatest-hits-showet «Musikal Musikal» kom på andre - og den solgte også godt høsten 2002.

Men det slutter ikke der. I Bergen var vinneren Den Nationale Scenes versjon av «I blanke messingen», der teatret solgte 40000 billetter til 96 forestillinger. Og på Rogaland Teater var «Evita» med Mia Gundersen Leliënhof høstens store suksess, med et belegg på 100 prosent, altså bare utsolgte hus. Til våren kommer forestillingen opp igjen - allerede nå kan teatret melde at forestillingen vil bli tidenes salgssuksess på Rogaland Teater. Deretter er forestillingen planlagt satt opp i Oslo.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.