Menneskehandelens siste lenke

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

PROSTITUSJON: Hvorfor er det alltid menns behov for nærhet og tilfredsstillelse som skal imøtekommes? Og hvem skal gjøre den jobben, hvis de fleste er enige om at de ikke ønsker at deres datter, mor, søster eller venninne skal gjøre den?

IFØLGE FN blir mellom 1 og 4 millioner kvinner og barn hvert år ofre for menneskehandel (trafficking). FN anslår også at handelen med kvinner og barn innbringer mellom 35 og 49 milliarder kroner hvert år til halliker og bakmenn. Bakmenns kyniske utnytting av fattige og sårbare kvinner, er sammen med (hovedsakelig) mannlig etterspørsel den viktigste årsaken til at kvinner havner i prostitusjon.

I 2000 vedtok FN en egen protokoll om handel med kvinner som ga støtte til det synet at innsatsen mot handel med kvinner må omfatte tiltak for å motvirke etterspørselen etter prostitusjon. Sexkjøperne må i fokus og ansvarliggjøres. Å kjøpe sex av ofre for menneskehandel er et bidrag til alvorlige menneskerettighetsbrudd og organisert kriminalitet.

I Sverige er det kriminelt å kjøpe sex, mens vi i Norge har hatt denne diskusjonen i flere år. Den topper seg stort sett om sommeren, når prostitusjonen er på sitt synligste og turistene inntar Karl Johan. Hvis Norge skal vedta en lov som kriminaliserer sexkjøp, er det ikke uvesentlig hvilke premisser vi legger til grunn. Personlig har jeg store problemer med flere av premissene for den norske og svenske kriminaliseringsdebatten og holdningene mange har til prostituerte kvinner og menn. Her er noen eksempler:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer