FARLIG? Slik så det ut da undertegnede prøvde å søke opp sin egen nettavis via Google tidligere i dag. Faksimile: GOOGLE
FARLIG? Slik så det ut da undertegnede prøvde å søke opp sin egen nettavis via Google tidligere i dag. Faksimile: GOOGLEVis mer

«Menneskelig feil» stoppet Google

Hele verdens nettsider lagt til fy-liste.

Tidligere i dag ble søketjenesten til Google rammet av en feil som gjorde at uansett hva du søkte på, fikk du beskjed om at du var i ferd med å gjøre noe du ikke burde.

«Dette webområdet kan skade datamaskinen din», fikk norske brukere beskjed om, og ble hindret i å klikke set direkte inn på sidene de søkte etter.

Men feilen rammet Google-brukere verden over, ikke bare i Norge. Nå har Google postet en forklaring på sin offisielle blogg. Det hele skal skyldes en menneskelig feil.

- Dette var helt klart en feil, og vi er veldig lei oss for problemene det har medført for våre brukere, skriver Marissa Meyer, visepresident for søkeprodukter og brukererfaring i Google.

Årsaken til feilen skal ligge i en oppdatering i programmet de bruker til å advare brukere mot nettsider som sprer virus og lignende. Lista over slike nettsider mates inn i programmet manuelt, av organisasjonen StopBadware.org. De går gjennom og sjekker ut tips fra nettbrukere, og sender jevnlig nye lister med URL'er til Google.

- Uheldigvis - og her ligger den menneskelige feilen - ble URL'en «/» lagt til lista. Og «/» gjelder for hele verdens nettsider, skriver Meyer.

Feilen skal ha vart i gjennomsnittlig 40 minutter verden over, før Google fant ut hva problemet var. Meyer lover at Google nå vil skjerpe kontrollen av listene, for å hindre at et lignende problem oppstår igjen.