KOMMENTARER

Kinas muslimer i konsentrasjonsleire

Menneskelig ingeniørkunst

At gud skapte mennesket i sitt bilde, vet vi allerede fra 1. mosebok. Siden har det vært mange forsøk på menneskelig ingeniørkunst. Det siste er i Xinjiang i Kina.

STÅR VAKT: Kinesiske soldater står vakt ved Dong Kuruk Bro moskeen i sentrum av byen Urumqi i Xinjiang etter opptøyer i 2009 der rundt 150 mennesker ble drept. Foto: REUTERS / NTB Scanpix
STÅR VAKT: Kinesiske soldater står vakt ved Dong Kuruk Bro moskeen i sentrum av byen Urumqi i Xinjiang etter opptøyer i 2009 der rundt 150 mennesker ble drept. Foto: REUTERS / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Vi kjenner igjen lusa på gangen. Først benektelsen: Nei, det er ingen interneringsleire for uighurene og andre muslimske folkeslag i Xinjiang-provinsen i Kina, som myndighetene sa da en FN-rapport som dokumenterte leirenes eksistens ble kjent i august. Så utskjelling, som av det norske pressekorpset som nylig fulgte kongeparet til Kina, og fikk kjeft av kinesisk UD for å være «besatt av menneskerettigheter». Så innrømmelsen når benektelsen ikke lenger er mulig, og en forklaring om at det dreier seg om «utdannings-sentra». Og så et frenetisk forsvar for de grove bruddene på menneskerettighetene som Kina er skyldig i, i sin nord-vestlige, tradisjonelt muslimske, provins.

Det som har skjedd er dette: Hver tiende muslim - rundt en million mennesker - i Xinjiang-provinsen har de siste åra vært internert i leire som minner om konsentrasjonsleire, med piggtråd, vakter og tortur. Der har de gått gjennom hjernevasking for at hodene deres skal vaskes reine for islamistisk tankegods. I leirene drives det massiv indoktrinering, der de innsatte blant annet tvinges til å resitere kommunistpartiets politiske slagord, og å hylle president Xi Jinping. Det er en slags politisk demonutdrivelse som praktiseres. Den praktiseres administrativt, og uten lov og dom. Man interneres på mistanken om at man har islamistiske sympatier.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer