STÅR VAKT: Kinesiske soldater står vakt ved Dong Kuruk Bro moskeen i sentrum av byen Urumqi i Xinjiang etter opptøyer i 2009 der rundt 150 mennesker ble drept. Foto: REUTERS / NTB Scanpix
STÅR VAKT: Kinesiske soldater står vakt ved Dong Kuruk Bro moskeen i sentrum av byen Urumqi i Xinjiang etter opptøyer i 2009 der rundt 150 mennesker ble drept. Foto: REUTERS / NTB ScanpixVis mer

Kinas muslimer i konsentrasjonsleire

Menneskelig ingeniørkunst

At gud skapte mennesket i sitt bilde, vet vi allerede fra 1. mosebok. Siden har det vært mange forsøk på menneskelig ingeniørkunst. Det siste er i Xinjiang i Kina.

Kommentar

Vi kjenner igjen lusa på gangen. Først benektelsen: Nei, det er ingen interneringsleire for uighurene og andre muslimske folkeslag i Xinjiang-provinsen i Kina, som myndighetene sa da en FN-rapport som dokumenterte leirenes eksistens ble kjent i august. Så utskjelling, som av det norske pressekorpset som nylig fulgte kongeparet til Kina, og fikk kjeft av kinesisk UD for å være «besatt av menneskerettigheter». Så innrømmelsen når benektelsen ikke lenger er mulig, og en forklaring om at det dreier seg om «utdannings-sentra». Og så et frenetisk forsvar for de grove bruddene på menneskerettighetene som Kina er skyldig i, i sin nord-vestlige, tradisjonelt muslimske, provins.

Det som har skjedd er dette: Hver tiende muslim - rundt en million mennesker - i Xinjiang-provinsen har de siste åra vært internert i leire som minner om konsentrasjonsleire, med piggtråd, vakter og tortur. Der har de gått gjennom hjernevasking for at hodene deres skal vaskes reine for islamistisk tankegods. I leirene drives det massiv indoktrinering, der de innsatte blant annet tvinges til å resitere kommunistpartiets politiske slagord, og å hylle president Xi Jinping. Det er en slags politisk demonutdrivelse som praktiseres. Den praktiseres administrativt, og uten lov og dom. Man interneres på mistanken om at man har islamistiske sympatier.

Formelt er det terrorbekjempelse, sier myndighetene. Og islamistisk terror er en legitim bekymring i Xinjiang, der det har vært en rekke terrorhandlinger, der unge menn har kommet tilbake etter å ha sloss i Syria, og der noen har kontakt til nabolandet Afghanistan. Men under påskudd av å skulle bekjempe terror har den kinesiske regjeringen i virkeligheten erklært hele den muslimske flertallsbefolkningen i Xinjiang krig. En ideologisk krig som skal vinnes med tvang og indoktrinering. Og med hjelp av en massivt overvåking via telefoner og overvåkingskameraer, som verden aldri har sett maken til.

Menneskene skal altså formes til noe de ikke er. Med tvang. Fenomenet er ikke nytt under solen, særlig hvis man tenker på de totalitære eksperimentene i forrige århundre. Men verken det nazistiske eller kommunistiske eksperimentet var vellykket. Menneskelig ingeniørkunst er i utpreget grad en totalitær øvelse. I den sosialistiske tankeverden var det historien om den autoritære idealismen som ble til det totalitære samfunn.

Tanken om å skape et nytt menneske sto sterkt etter Den russiske revolusjonen for 100 år siden. Dette var tankegods som Mao importerte etter Den kinesiske revolusjonen i 1949. I Sovjetunionen var det det nye «sovjetmennesket» som skulle skapes. Det var idealborgeren, den sanne kommunist, som uselvisk tjente staten, og skulle være et ideal for menneskene. Revolusjonslederen Leo Trotskij formulerte det slik:

- Å skape en ny «forbedret versjon» av mennesket - det er framtidas oppgave for kommunismen, sa Trotskij.

Denne visjonen ble også omskapt til dystoptiske forestillinger blant annet i litteraturen. Lenge før George Orwell skrev sine skrekk-beretninger om det tenkte totalitære samfunn rett etter 2. verdenskrig, «1984», så skrev den russiske forfatteren Jevgenij Zamjatin romanen «Vi» på 1920-tallet. Den handler om hvordan menneskene har blitt roboter i et autoritært samfunn. Boka var den første som ble forbudt av den sovjetiske sensuren i 1921. Den liknet for mye på den virkeligheten man allerede så konturene av.

Menneskene er selvsagt ikke dummere enn at skjønner hva de faktisk blir utsatt for. Historien taler for at det også gjelder uighurene og de andre muslimske folkeslagene i Xinjiang.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.