Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Mennesker bør sette spor etter seg

Snart har vi digitale sofaer, digital toalett og digital mat. Digital kaffe. Digital akevitt.

HISTORIE: I gamle dager, rundt 2014,  leste folk papiraviser, de hadde bokhyller for papirbøker og de satte spor etter seg. Foto: NTB /Scanpix
HISTORIE: I gamle dager, rundt 2014, leste folk papiraviser, de hadde bokhyller for papirbøker og de satte spor etter seg. Foto: NTB /Scanpix Vis mer
Meninger

Arkeologer har funnet boplasser på Ljan i Oslo som kan være opptil 5000 år gamle, melder Aftenposten. Den gangen hadde ikke folk så mange eiendeler. Noen pilspisser, en og annen steinøks, potteskår, fine steiner, redskaper til å slipe redskapen med. Rester av kjøttbein er sendt til nærmere analyse. «Her har de trolig lagd redskaper, keramikk og tilberedt mat,» sier arkeologen Elin Hansen. Folk holdt på med sitt den gangen også. Mest jakt og fiske. Året rundt. Ikke bare i ferien.

Trolig et godt liv, passe farefullt til at det ikke ble for kjedelig. I skogene lusket ulv og bjørn. Dinosaurene var borte, 60- 70 millioner år tidligere. Man hadde god plass. Nabokrangler var neppe noe tema. Det ble å sitte rundt bålet, gnage bein og fortelle skrøner. Ungene kravlet fritt. Det var lov til å gi dem litt kjeft innimellom. Bleieskift var ikke noe problem. Ikke boligprisene heller. Gratis tomt. Med sjøutsikt, uten skatter og avgifter.

Historien gjentar seg, hevdet grekeren Thukydid. Han levde noen tusen år seinere enn våre venner på Ljanskollen. Enda seinere dukket Marx opp. Han stjal sitatet og tilføyde «første gang som tragedie, andre gang som farse». Folk er i gang med å rense hjemmene sine for alt unyttig. Allerede er LP-er og CD-er kastet ut, nå er turen kommet til bøkene, leser jeg på nrk.no. Hyllene forsvinner samme vei. Hva skal man med gjenstander, når man har digitale løsninger? Snart har vi digitale sofaer, digital toalett og digital mat. Digital kaffe. Digital akevitt. Dette får konsekvenser. Arkeologene kan komme til å bli arbeidsledige. Men ikke alle.

Vi spoler 5000 år fram i tida. Arkeologene melder om sensasjonelle funn. En bosetting er avdekket med spor etter tusenvis av bøker, LP-er, CD-er og DVD-filmer. «Slike mengder var uvanlige i perioden rundt 2014,» forklarer Byantikvaren. «Muligens har vi her grunnlag for et eget museum, under mottoet ‘Slik ingen kunne tru at nokon kunne bu’». Ekspertene tror vedkommende som bodde her, var kulturjournalist i en stor avis. En av de aller siste i sitt slag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling