Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Organdonasjon

Mennesker dør i donorkø

Det er ikke mangel på friske organer i Norge, det som mangler er donorer.

NYRE BYTTER KROPP: Legen holder en donert nyre i hånda. - Når donorraten i land som Spania er dobbel så høy som i Norge, trenger vi nye virkemidler, skriver artikkelforfatteren. Foto: Laurie Skrivan / St. Louis Post-Dispatch / AP / NTB Scanpix
NYRE BYTTER KROPP: Legen holder en donert nyre i hånda. - Når donorraten i land som Spania er dobbel så høy som i Norge, trenger vi nye virkemidler, skriver artikkelforfatteren. Foto: Laurie Skrivan / St. Louis Post-Dispatch / AP / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

I dag er en død persons råderett over kroppen viktigere enn behovet til et sykt levende menneske. Slik kan det ikke være.

SU-LEDER: Andreas Skjalg Unneland.
SU-LEDER: Andreas Skjalg Unneland. Vis mer

På slutten av fjoråret sto 460 mennesker i kø for å få et friskt organ. Køen har aldri vært så lang som den er nå. Dette er mennesker som lever i usikkerhet, mennesker som teller sekunder, minutter og timer. Som gjennomgår livsnødvendig behandling mens de venter på å få et friskt organ. Og mens de venter, vil noen av dem dø. Det er dødsfall som kunne vært unngått.

Syke organer innebærer nesten alltid redusert livskvalitet, og organkøene kan være lange. Men det er ikke mangel på friske organer i Norge, det som mangler er donorer. Andelen mennesker på venteliste har nesten doblet seg de siste ti årene uten at andelen donorer har økt tilsvarende. Og når donorraten i land som Spania er dobbel så høy som i Norge, trenger vi nye virkemidler.

Personer som venter på nye nyrer har økt fra 173 til 341 i 2018. Dette utgjør den største pasientgruppen. At det ble gitt 39 avslag fra pårørende i fjor, kan bety at 78 nyrer ikke fikk bidra til å redde liv.

Løsningen er en «opt out»-ordning. Flere europeiske land har gått i bresjen for et system der alle er organdonorer, så får heller de som ikke vil dele kroppen sin reservere seg mot organdonasjon. Land som Frankrike, Østerrike og Spania har tatt et oppgjør med unødvendige dødsfall som følge av å vente på et friskt organ. Det er på tide at vi følger deres eksempel.

En slik ordning vil også kunne innføres gjennom å fjerne pårørendes vetorett. Det er vanskelig å forstå hvorfor pårørende skal kunne sitte med makten til å hindre at noen får livsnødvendig hjelp uten at den potensielle donoren har motsatt seg dette.

I dagens system vekter samfunnet en død persons råderett over kroppen høyere enn behovet til et sykt levende menneske. Dette synet er høyst kritikkverdig. Å gjøre alle automatisk til organdonor vil være et naturlig linjeskifte i diskusjonen rundt organdonasjon. Det enkle prinsippet er at du trenger ikke en nyre eller et hjerte når du er død - fordi du er død. Og dersom det kan redde et barn med nyresvikt, framstår det nærmere umoralsk å nekte dem organet.

Et annet aspekt er at det gjør spørsmålet om organdonasjon lettere for pårørende. Det kan oppleves vanskelig i sorg å bli stilt et spørsmål i en belastende situasjon. Og dersom pårørende er usikker på hva den avdøde ønsket kan det ofte føles tryggest å si nei. Et nytt system bør innebære at pårørende ikke kan nekte at en persons organer kan brukes til å redde liv dersom personen ikke selv aktivt har meldt sin mening inn i registeret.

Et slikt system løser ikke alle problemer, men vil legge grunnlaget for et mer effektivt system der vi kan etablere rutiner med utgangspunkt i at alle er donorer. Så lenge mennesker dør i Norge unødvendig mens de venter på organtransplantasjon, er det på tide at vi gjør noen fundamentale endringer. Det er på tide at vi tar grep og innfører organdonasjon som normen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media