VERDENS GATEKRYSS: Slik vil Times Square se ut når Snøhetta er ferdig med forvandlingen i 2015.  (Copyright: Snøhetta)
VERDENS GATEKRYSS: Slik vil Times Square se ut når Snøhetta er ferdig med forvandlingen i 2015. (Copyright: Snøhetta)Vis mer

Mennesker er kyr

ARKITEKTUR: Det er lettere å gjøre Times Square til et godt byrom hvis vi tenker at folk er fe, på vei mot sin sikre død. Snøhetta er godt i gang med forvandlingen.

Meninger
Har du allerede abonnement?   Logg inn

BYUTVIKLING: I 2006 møtte jeg en boms på Times Square. Denne uflidde byoriginalen var pensum da jeg studerte idéhistorie i Oslo på begynnelsen 90-tallet. Jeg husker fortsatt «All That Is Solid Melts into Air» som den mest sexy boka på ei pensumliste som allerede var Blinderns hotteste. Nå skulle jeg møte Marshall Berman for å snakke om hans nye bok, «On the Town: One Hundred Years of Spectacle in Times Square» og han foreslo å møtes på kafeen til Virgin Megastore.

Første samtaleemne er Tom Cruise, som nettopp har skapt kaos ute på gata med sin ankomst til MTVs studio. I likhet med Cruise, er 65-årige Berman en liten mann, men han er også overvektig, ustø til beins og  bærer på et professoralt hode dekket av gråsprengt hårvekst som stritter i alle retninger.«Det er folkemengden som er den store hendelsen, ikke kjendisen,» sier Berman. Dermed glemmer vi Cruise og snakker i stedet om mylderet som definerer Times Square, om barndommens turer langs Broadway med faren, om de snuskete, utrygge 70-åra og borgermester Rudy Giulianis sanering på 90-tallet, også kjent som «steriliseringen» av Times Square, alt etter hvem du spør.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn