DEBATT

Ensomhet:

Mennesker trenger andre mennesker

70 000 mennesker mangler en nær venn eller familie de kan snakke med.

VIKTIG TEMA: Ensomhet er en folkehelseutfordring jeg tar på alvor, og som jeg brenner for å gjøre noe med, skriver eldre- og folkehelseminister, Åse Michaelsen. Foto: Nina Hansen
VIKTIG TEMA: Ensomhet er en folkehelseutfordring jeg tar på alvor, og som jeg brenner for å gjøre noe med, skriver eldre- og folkehelseminister, Åse Michaelsen. Foto: Nina Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Jeg er inderlig opptatt av at ensomme skal få kjenne på opplevelsen av fellesskap og glede. Hva som gir oss den følelsen varierer. Noen liker å spille sjakk, andre å spille håndball. Å oppleve at man blir «sett» og få føle at man er en del av noe, gir glede og motivasjon.

Ensomhet fører ofte til passivitet, dårlig kosthold, depresjon og i noen tilfeller selvmord. Dette gjør det vondt å snakke om for mange, men vi må alle delta for å snu denne negative spiralen.

Det er forsket på og bevist. Mennesker trenger mennesker.

Ensomhet og isolasjon har nemlig en negativ effekt på helsen. Både den fysiske og psykiske. Ensomhet kan faktisk føre til økt dødelighet på lik linje med fedme, røyking og fysisk inaktivitet.

Når 16 prosent av oss sier de føler seg ensomme, så er det altfor mange. 70.000 mennesker mangler en nær venn eller familie de kan snakke med. Ensomhet er en folkehelseutfordring jeg tar på alvor, og som jeg brenner for å gjøre noe med. Som medmenneske og som politiker. Ensomhet blir derfor et viktig tema når jeg legger frem den nye folkehelsemeldingen til våren.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer