HJELP: Pengene fra årets TV-aksjon skal Røde Kors bruke til å gi over to millioner mennesker livsviktig hjelp.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
HJELP: Pengene fra årets TV-aksjon skal Røde Kors bruke til å gi over to millioner mennesker livsviktig hjelp. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer

Debatt: TV-aksjonen

Mennesker uten rent vann får vente litt, for i år gir vi til folk på flukt

La oss håpe at folk flest skjønner at elendighetene forsetter, også etter aksjonshelgen.

Meninger

Generalsekretær i Frivillighet Norge Stian Slottøy Johnsen svarer tirsdagmin kritikk av den selvpålagte karantenetiden for andre innsamlinger i TV-aksjonstiden. Jeg er enig i alt han sier. Aller mest fordi Johnsen ikke svarer på tiltale.

Henrik Larsen
Henrik Larsen Vis mer

For dem som leste hele innlegget søndag kritiserer jeg verken TV-aksjonen, Frivillighet Norge eller Røde Kors. Jeg stiller ikke spørsmål ved dugnadsviljen i Norge, ei heller ved nordmenns giverevne. Det er utfallet og signaleffekten av karantenetiden jeg vil til livs.

TV-aksjonen burde være en anledning for å fremme givervilje generelt. Fordi selv om pengene i dette tilfellet går til uskyldige krigsofre, betyr ikke det at andre uskyldig ofre ikke fremdeles trenger hjelp.

140 000 mennesker har flyktet fra Burundi til Tanzania om bor i overfylte leire infisert av Malaria. Det skjer 7100 dødfødsler hver eneste. Det er nesten én milliard kronisk sultende i verden.

Vi kan naturligvis ikke hjelpe alle, og det ni landene som mottatt hjelpen fra Røde Kors er i fryktelig hardt rammet. Om det er argument for å i tre uker finansielt sett glemme andre kriser i verden er jeg derimot skeptisk til.

For hvilke signaler er det egentlig vi sender det til den yngre generasjonen? At innsamlingsrådet hos rikskringkasteren avgjør hvilke krise som i år er viktig?

«Mennesker uten rent vann får vente litt, for i år er folk på flukt», eller «Menneskene på flukt får vente litt, for i år er det mennesker uten rent vann»?

Bør vi ikke heller opplyse neste generasjon om utfordringene i verden gjennom handlinger hele året? Gjennom å være fast giver, gjennom ta dem med på dugnad i nærmiljøet, gjennom selv å reise som frivillig til for eksempel Hellas, eller i det minste vise forståelse for verdens urettferdigheter ved å ønske flyktninger velkommen til Norge?

At TV-Aksjonen er i særstillinger det ingen tvil om. 200 millioner kroner er et fantastisk bidrag til innsatsen for uskyldige krigsofre. La oss håpe at folk flest skjønner at elendighetene forsetter, også etter aksjonshelgen.