Debatt: TV-aksjonen

Mennesker uten rent vann får vente litt, for i år gir vi til folk på flukt

La oss håpe at folk flest skjønner at elendighetene forsetter, også etter aksjonshelgen.

HJELP: Pengene fra årets TV-aksjon skal Røde Kors bruke til å gi over to millioner mennesker livsviktig hjelp.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
HJELP: Pengene fra årets TV-aksjon skal Røde Kors bruke til å gi over to millioner mennesker livsviktig hjelp. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer
Meninger

Generalsekretær i Frivillighet Norge Stian Slottøy Johnsen svarer tirsdagmin kritikk av den selvpålagte karantenetiden for andre innsamlinger i TV-aksjonstiden. Jeg er enig i alt han sier. Aller mest fordi Johnsen ikke svarer på tiltale.

Henrik Larsen
Henrik Larsen Vis mer

For dem som leste hele innlegget søndag kritiserer jeg verken TV-aksjonen, Frivillighet Norge eller Røde Kors. Jeg stiller ikke spørsmål ved dugnadsviljen i Norge, ei heller ved nordmenns giverevne. Det er utfallet og signaleffekten av karantenetiden jeg vil til livs.

TV-aksjonen burde være en anledning for å fremme givervilje generelt. Fordi selv om pengene i dette tilfellet går til uskyldige krigsofre, betyr ikke det at andre uskyldig ofre ikke fremdeles trenger hjelp.

140 000 mennesker har flyktet fra Burundi til Tanzania om bor i overfylte leire infisert av Malaria. Det skjer 7100 dødfødsler hver eneste. Det er nesten én milliard kronisk sultende i verden.

Vi kan naturligvis ikke hjelpe alle, og det ni landene som mottatt hjelpen fra Røde Kors er i fryktelig hardt rammet. Om det er argument for å i tre uker finansielt sett glemme andre kriser i verden er jeg derimot skeptisk til.

For hvilke signaler er det egentlig vi sender det til den yngre generasjonen? At innsamlingsrådet hos rikskringkasteren avgjør hvilke krise som i år er viktig?

«Mennesker uten rent vann får vente litt, for i år er folk på flukt», eller «Menneskene på flukt får vente litt, for i år er det mennesker uten rent vann»?

Bør vi ikke heller opplyse neste generasjon om utfordringene i verden gjennom handlinger hele året? Gjennom å være fast giver, gjennom ta dem med på dugnad i nærmiljøet, gjennom selv å reise som frivillig til for eksempel Hellas, eller i det minste vise forståelse for verdens urettferdigheter ved å ønske flyktninger velkommen til Norge?

At TV-Aksjonen er i særstillinger det ingen tvil om. 200 millioner kroner er et fantastisk bidrag til innsatsen for uskyldige krigsofre. La oss håpe at folk flest skjønner at elendighetene forsetter, også etter aksjonshelgen.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.