Mennesker uten verdi

Mens offentligheten diskuterer hva man kan gjøre for å få flere innvandrere i arbeid, blir flere tusen mennesker nektet å jobbe.

Drømmer om jobb: Lys tent utenfor Oslo Domkirke, der en gruppe papirløse etiopiere sultestreiket i vinter. «De nektes retten til å arbeide og bidra til et samfunn der de er trygge», skriver kronikkforfatteren. Foto: Morten Holm/Scanpix
Drømmer om jobb: Lys tent utenfor Oslo Domkirke, der en gruppe papirløse etiopiere sultestreiket i vinter. «De nektes retten til å arbeide og bidra til et samfunn der de er trygge», skriver kronikkforfatteren. Foto: Morten Holm/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke riktig at det var Brochmann-utvalget som gjorde det akseptabelt å måle innvandrernes bidrag til det norske samfunnet i kroner og øre. Tendensen har vært til stede i stigende grad i en del år nå. Tidligere var det bare små aktivistgrupper og enkeltpersoner i Fremskrittspartiet som etterlyste et innvandrerregnskap. Så programfestet Fremskrittspartiet kravet, og nå har altså et utvalg nedsatt av regjeringen (som av en eller annen grunn omtales som «rødgrønn») levert en over 500 sider lang rapport der innvandrernes økonomiske deltakelse i, og bidrag til, samfunnet blir vurdert.

Det må nevnes at Brochmann-utvalgets rapport er bredt anlagt, og behandler sin tematikk med stor kyndighet og nøkternhet, men det underliggende spørsmålet er altså hvorvidt innvandring lønner seg økonomisk for AS Norge. For min del er jeg enig i flere av utvalgets forslag, blant annet forslaget om å avskaffe kontantstøtten. Det er uansett vanskelig å tallfeste en stor og mangfoldig befolkningsgruppes bidrag til økonomien. De fleste forskere har hittil ment at innvandring generelt lønte seg økonomisk, og noen mener det fremdeles, selv om det nok kan være tilfellet at den amerikanske modellen lettere gjør innvandringen lønnsom enn den skandinaviske.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer