LEDER

Menneskerettslig seier

1950-tallets syn på kjønn er fremdeles gjeldende norsk lov.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie.
Helse- og omsorgsminister Bent Høie. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Kastrering, sterilisering og diagnostisering er i dag absolutte krav for å endre juridisk kjønn i Norge. Det utelukker både transpersoner som ikke ønsker slike medisinske inngrep, og de 80 prosentene som får avslag på søknad om behandling. Eksempelvis må en 17-åring som alltid har identifisert seg som gutt, men er registrert som jente ved fødselen, gjennom år med psykiatrisk behandling, hormonbehandling og såkalt kjønnskorrigerende operasjoner. Først etter at eggstokkene er fjernet, og Nasjonal behandlingstjeneste for transseksualisme har godkjent «endelig konvertering av kjønn», kan vedkommende søke om å få et mannlig personnummer.

Praksisen og regelverket har vært uforandret siden de første kjønnsoperasjonene i Norge, 1950-tallets syn på kjønn er fremdeles gjeldende norsk lov og praksis. Siden den gang har Likestillings- og diskrimineringsombudet slått fast at steriliseringskravet er diskriminerende, og mange land har fjernet det etter dommer som sier kravet er i strid med menneskerettighetene.

De strenge medisinske og juridiske kravene til kjønn har påført transpersoner store personlige påkjenninger. Mange lever med et sprik mellom egen identitet og identitetspapirer fordi de ikke får eller vil gjennomgå de medisinske kravene til kjønnsskifte. De blir stadig konfrontert med dette når de søker jobb, studerer eller reiser. Mange har motvillig gitt opp muligheten til å få egne barn for å oppfylle kravene til å skifte kjønn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer