DEBATT

Menneskesmugleren: et nødvendig onde?

Du har betalt for å lide. Tenk litt på det.

RISIKERER LIVET: Migranter klamrer seg fast til båtripa 12 nautiske mil fra kysten av Libya i oktober i år. Antallet som legger ut på havet mellom Libya og Italia har gått opp fra ca. 154,000 mennesker i fjor til ca. 175,000 i år. Foto:  AFP PHOTO / ARIS MESSINIS
RISIKERER LIVET: Migranter klamrer seg fast til båtripa 12 nautiske mil fra kysten av Libya i oktober i år. Antallet som legger ut på havet mellom Libya og Italia har gått opp fra ca. 154,000 mennesker i fjor til ca. 175,000 i år. Foto:  AFP PHOTO / ARIS MESSINIS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Du er desperat. Du trenger å flykte. Kanskje bor du i Eritrea. Familien din blir én etter én satt i fengsel eller utsatt for grusom behandling i en tvungen, endeløs militærtjeneste. Kanskje du ikke engang vet hvorfor du straffes. Eritrea er intet blivende sted.

Du er desperat. Du trenger å flykte. Kanskje bor du i Nigeria. Boko Haram rykker stadig nærmere. Bombene dreper mennesker i landsbyene rundt deg. Du vet at om du blir boende så er det stor sjanse for at du vil ligge istykkersprengt ute på gaten om noen dager.

Du er desperat. Du trenger å flykte. Kanskje bor du i Sierra Leone. Etter at ebolaen herjet i landet ditt og du risikerte livet ved å jobbe i en Ebola-ambulanse er du blitt utstøtt av samfunnet du lever i. Ingen vil ansette deg fordi de er redde for at du er smittsom. Om du blir boende vil du måtte leve et meningsløst liv på gaten og se barna dine sulte.

Du må komme deg vekk. Vekk til et sted der du er trygg og hvor det kan finnes jobb så du kan klare deg selv og bidra på din måte. Libya - der har mange arbeidsinnvandret til før. Europa - der er det andre på flukt som er trygge. Du skraper sammen de siste pengene du har. Selger alt. Låner. Storfamilien støtter deg, kanskje kan noen sende penger fra utlandet. Med pengene prøver du å kjøpe en flybillett. Men du får et "nei" i skranken. Du har ikke visum. Kanskje har du ikke engang et pass. Kanskje kan du bli forfulgt bare fordi du har vist interesse for å reise.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer