MÅ HJELPE: Et syrisk flyktningbarn holder opp brød i en flyktningleir i Libanon, august 2017. SV var alene om å foreslå mottak av flere kvoteflyktninger og relokaliseringsflyktninger i både alternativt budsjett og revidert budsjett for 2017, skriver partisekretær i SV. Foto: Jamal Saidi/ Reuters / NTB Scanpix
MÅ HJELPE: Et syrisk flyktningbarn holder opp brød i en flyktningleir i Libanon, august 2017. SV var alene om å foreslå mottak av flere kvoteflyktninger og relokaliseringsflyktninger i både alternativt budsjett og revidert budsjett for 2017, skriver partisekretær i SV. Foto: Jamal Saidi/ Reuters / NTB ScanpixVis mer

Flyktninger:

Menneskeverd i spill i flyktningpolitikken

SV kommer aldri til å slutte å kjempe for at alle flyktninger skal behandles som mennesker.

Meninger

Det er forfriskende å lese Marie Simonsens kommentar 23.august. Hun spør hvorfor flyktningpolitikken ikke får den plassen den fortjener i vår debatt. Hun viser til at FrP er de eneste som har tatt tak i problemstillingen, men på en måte som setter våre kjerneverdier på prøve. Det siste er jeg enig i. Flyktninger har blitt et virkemiddel i FrPs valgkamp i stedet for å sees som mennesker som flykter fra grusomheter.

I 2010 til 2012 bodde jeg og jobbet i Sør-Sudan. Da det igjen brøt ut krig i 2013, dro jeg ned for å bidra til den humanitære innsatsen til Norsk Folkehjelp. Blant annet besøkte jeg leire for internflyktninger. Jeg møtte folk som ikke hadde opplevd mye annet enn krig. Som hadde flyktet fra det lille de hadde, som hadde sett venner og familie bli drept. Jeg satt og hørte på hva de hadde opplevd, og jeg skammet meg over hvordan disse ble omtalt i Norge.

I 2015 gjorde bildet av tre år gamle Aylan at debatten ble annerledes. Den tok, for en liten stund, utgangspunkt i at dette var mennesker, ikke en trussel mot Norge. Det er denne grunnleggende menneskeligheten som har forsvunnet fra debatten og som skribenter som Simonsen, eller initiativ som ”Flyktningepartiet” minner oss på.

Det er dette universelle menneskeverdet som gjør at SV komprimissløst beskytter flyktningers rettigheter. Vi sto, bare fulgt av MDG, utenfor asylforliket. Et forlik Simonsen med rette kaller «drakonisk». Vi nekter å være med på å utvanne flyktningkonvensjonen, eller å gjøre det verre å sitte på asylmottak - vi mener at det å gjøre det vanskeligere å få permanent opphold i Norge ikke fører til bedre integrering

I løpet av det siste halve året har SV fremmet forslag om å stanse interneringen av barn ved uttransportering, og at vi må ha alternativer til å fengsle barnefamilier. Vi har fått flertall for at domstolene skal bestemme om statsborgerskap skal tilbakekalles. Vi har fremmet forslag om at vi må gjeninnføre rimelighetsvilkåret for at noen kan sendes tilbake for å bli internflyktning. Da dette vilkåret ble fjernet åpnet det plutselig for massive returer til blant annet Afghanistan.

SV var alene om å foreslå mottak av flere kvoteflyktninger og relokaliseringsflyktninger i både alternativt budsjett og revidert budsjett for 2017. Det handler om å avlaste nærområder og land i Europa som har fått mange flere asylsøkere enn Norge.

Samtidig ser vi at FrP gjør alt de kan for å skyve flyktninger foran seg for å slippe å diskutere hva politikken deres fører til i Norge. De tar fra de som har minst for å gi til de som har mest. De undergraver noen av de viktigste norske verdiene, små forskjeller, et anstendig arbeidsliv, ta vare på alle. SV kommer aldri til å slutte å kjempe for at alle flyktninger skal behandles som mennesker, men FrPs spill ønsker vi ikke å være med på.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.