DEBATT

Debatten om abort og aktiv dødshjelp:

Menneskeverdet er ikke relativt

Å relativisere menneskeverdet, slik at hver og en kan fylle det med sitt eget innhold, er en meningsløs og farlig øvelse. Menneskeverdet er der uansett refleksjonsevne eller funksjonsnivå.

IKKE KONTROVERSIELT: Det bør derfor ikke være særlig kontroversielt å påstå at forslagene om å utvide abortgrensene og åpne for aktiv dødshjelp truer menneskeverdet, skriver KrF-leder Knut Arild Hareide. Foto: Andreas Lekang
IKKE KONTROVERSIELT: Det bør derfor ikke være særlig kontroversielt å påstå at forslagene om å utvide abortgrensene og åpne for aktiv dødshjelp truer menneskeverdet, skriver KrF-leder Knut Arild Hareide. Foto: Andreas Lekang Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Amanda Schei kritiserer meg i sin siste kommentar. Hun mener min argumentasjon knyttet til menneskeverdet er taktløs, og skriver at jeg stempler meningsmotstandere som mennesker som ikke bryr seg om menneskeverdet. Det samme sa Unge Høyres og FpUs representanter i Politisk Kvarter torsdag morgen. Der ble det nærmest argumentert med at menneskeverdet er et begrep som hver enkelt kan fylle med innhold selv. Det vil jeg på det sterkeste advare mot.

Schei referer til Immanuel Kants tenkning rundt menneskeverdet, at alle mennesker har den samme iboende moralske verdien og at uenigheten oppstår i det vi skal bli enige om hvilke praktiske konsekvenser dette får. La meg derfor begrunne hvorfor jeg mener menneskeverdet er ukrenkelig:

1. Menneskesyn betyr noe. Jeg er uenig i at vi ikke kan diskutere menneskesyn i den politiske debatten, fordi det vil være sårende for noen. Krenkelser mot menneskeverdet skjer hele tiden i verden. Hvis vi ikke klart og tydelig sier ifra når det skjer, risikerer vi at egenskaper som kjønn, alder, funksjonsnivå, etnisitet eller religion får bestemme hvilken verdi hvert menneske har.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer