Menns vold mot kvinner

«Halvparten av den kvinnelige befolkningen i Sverige har vært utsatt for vold.»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Som ordførerland i EU presenterer Sverige seg som verdensmester i likestilling. På regjeringens oppdrag har jeg ledet den første representative omfangsundersøkelsen om menns vold mot kvinner. Resultatene er av en sånn karakter at man kan håpe - men neppe tro? - at det står bedre til på voldsfronten i Norge.

I undersøkelsen gjorde Statistiska Centralbyrån en utvelgelse av 10000 kvinner i alderen 16- 64 år bosatt i Sverige, og disse ble tilsendt et omfattende spørreskjema som omhandler fysiske og seksuelle voldshandlinger samt grove trusler, altså handlinger som er kriminalisert ifølge svensk lov. Kvinnene ble også spurt hvorvidt de anmelder vold, om og eventuelt hvor de søker hjelp, om seksuell trakassering, og hva slags konsekvenser de mener voldserfaringer får, f.eks. med hensyn til helsetilstand.

Ut fra ervervet kunnskap om vold mot kvinner valgte vi å stille konkrete spørsmål i stedet for generelle kategorispørsmål. Kvinner kan tolke voldsutsatthet forskjellig, avhengig av hva slags relasjon de svarer i forhold til: Tendensen til å omtolke og bagatellisere kan være stor i nære forhold, i alle fall hvis kvinnen har vært utsatt for kontinuerlig vold over tid. Derfor, og for ikke å fragmentere kvinners liv, følger spørreskjemaets struktur kvinners ulike relasjoner: nåværende ekteskap/samboerskap, tidligere ditto, kjæresteforhold, forhold av ikke-seksuell karakter, ukjente menn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer