ROMANDEBUTERER:  Arne Hjeltnes har skrevet sin første skjønnlitterære bok. Boka kommer i august. Foto: Hans Arne Vedlog.
ROMANDEBUTERER: Arne Hjeltnes har skrevet sin første skjønnlitterære bok. Boka kommer i august. Foto: Hans Arne Vedlog.Vis mer

- Mens andre har bruker tid på Birken, har jeg brukt tida på å skrive

Mens vennene har brukt tida til å trene til Birken, har Arne Hjeltnes det siste året skrevet på sin aller første roman. I den slår han et slag for vestlandsbønder.

||| Det siste året har Arne Hjeltnes, i tillegg til full jobb som konsernsjef, ektemann og far, skrevet på sin aller første roman. Tida til å skrive har han tatt før og etter resten av familien har lagt seg. Det har betydd arbeidsdager fra klokken 05:00 til over midnatt.

- Det har vært moro for meg å skrive denne boka. Jeg har brukt tid jeg ellers ville ha brukt på andre ting. Jeg har brukt fritiden, som andre kanskje bruker på å trene til Birken, på å skrive. Det føles mye bedre å sitte og skrive enn å slenge seg på sofaen og se på tv, selv om jeg gjør det av og til og da, innrømmer vossingen.

Vi møter den nybakte romanforfatteren på Vinderen - i et litt mindre høytidlig og glamourøst hageparty enn Aschougs hagefest, rettere sagt i hagen til forlegger Erling Kagge.

Drøm Med anmelderutgaven i hånden, forklarer han at det bare har vært et tidsspørsmål før han ville utgi en roman. I deen fikk han i fjor sommer da han fikk inspirasjon av å lese den kjente finske forfatteren Arto Paasilinna.

- Jeg har alltid skrevet masse. Jeg tror drømmen til alle som skriver, er å komme ut med en roman en gang. Sånn har det iallefall vært for meg. Nå følte jeg tiden var inne.

For seks uker siden var han ferdig. Boka som har fått samme navn som hovedpersonen, grisebonde Ivar Nimme, kommer ut i august.

- Jeg tror bøndene i dette landet kommer til å bli glad i meg, sier Arne Hjeltnes, som i boka slår et slag for dem.

- Ikke politisk agenda Boka handler om det ensomme livet til grisebonden og ungkar Ivar Nimme, som ikke godtar å følge alle lover og regler i dette landet. Det byr på en god del forviklinger i lengden, røper han.

Den kjente tv-profilen og forfatteren har vært interessert i politikk siden Kåre Willoch ble valgt som statsminister i 1981. Han har tidligere vært aktiv i Høyre og er nå på vei inn i rikspolitikken og til Høyres sentralstyre. Men at han har en politisk agenda i boken vil han ikke vedkjenne seg.

- Jeg tror ikke mange vil være politisk uenige med meg, men den er ikke partipolitisk. Boka er blitt til av ting jeg har plukket opp på veien, og er på mange måter en beskrivelse av Vestlandet i dag. Det kan være spennende nok det som skjer i en liten bygd, sier Arne Hjeltnes.

- Hvor mange sider er den på?

Forfatteren blar til siste side i anmeldereksemplaret.

TRODDE FORFATTEREN VAR SPONHEIM: Norli-bokhandler Kjersti Nielsen har allerede lest boka til Hjeltnes. Før hun visste hvem forfatteren var tippet hun på Lars Sponheim. Foto: Hans Arne Vedlog.
TRODDE FORFATTEREN VAR SPONHEIM: Norli-bokhandler Kjersti Nielsen har allerede lest boka til Hjeltnes. Før hun visste hvem forfatteren var tippet hun på Lars Sponheim. Foto: Hans Arne Vedlog. Vis mer

- Jeg tror jaggu jeg har klart å komme meg opp i 240 sider, sier han flankert av Norli-bokhandler Kjersti Nielsen.

Hun var en av ti bokhandlere som for seks uker siden satte seg ned å leste boka til forfatteren som var anonymisert av forlaget, fordi de ønsket objektiv tilbakemelding.

- Han belyser noen sider av norsk landbruk og bygdenorge som er sjarmerende og samtidig har han fått med alvoret. Jeg visste ingenting om forfatteren annet enn at det var en mann. Man gjør seg jo noen tanker når man leser anonymiserte bøker. Jeg var sikker på at det var sauebonde Lars Sponheim som hadde ført den i pennen, sier hun og ler.

- Hva synes du om det?

- Hehe, jeg skulle gjerne lest en roman skrevet av Lars jeg. Om Sponheim er det skrevet nok, men det er plass til flere av han, svarer Hjeltnes

Allerede nå innrømmer han at romanprosessen har gitt mersmak og kan føre til en oppfølger.

- Nå får vi først se hvordan dette går. Det er flere ting i livet til Ivar Nimme det kan være verdt å belyse. Det ligger noe mer der, sier en lur Hjeltnes.