KOMMENTARER

Boris Johnsons første dager

Mens de venter på Boris

EU venter, men britenes statsminister er på rundtur i et kongerike som slår sprekker, skriver Einar Hagvaag.

Mens de venter på Boris
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Hva er det Boris Johnson pønsker på i disse dagene? Alle de som hadde ventet å se den nye britiske statsministeren straks dra til EU-hovedkvarteret, til Berlin og Paris, tok feil. Han har snakket med presidenten i EU-kommisjonen, Jean-Claude Juncker, president Emmanuel Macron i Frankrike og forbundskansler Angela Merkel i Tyskland på telefon. Et møte med Merkel i Berlin er avtalt, men ingen dato fastsatt.

Det er tre måneder igjen til Storbritannia forlater EU 31. oktober, ifølge Johnson, med eller uten avtale. Innen da er det tid til å forhandle fram en ny og god avtale, stadig ifølge Johnson. Alle diplomater med kjennskap dette saksfeltet ville nok mene det er på høy tid å sette i gang.

Men, ifølge kontoret til statsminister Johnson, vil han ikke forhandle med EU før EU trekker tilbake de nødløsningene for å holde irskegrensa åpen som ligger i avtalen om skilsmisse som forgjengeren Theresa May har inngått med EU. Den avtalen er «død», «vått papir».

Nei vel? Forsøker nå Boris Johnson å forhandle med EU gjennom aviser og kringkasting i stedet for ansikt til ansikt? I kretsen rundt den franske presidenten, som var minst villig til å gi britene enda en utsettelse med å forlate EU, mistenker de ham for å true EU med et fullstendig brudd, i håp om å få Merkel og Tyskland til å bøye kne. Men i Paris tror de samholdet i EU er sterkt nok; for Tyskland er EU grunnlaget for utenriks- og sikkerhetspolitikken. Uansett minner dette om å true med å ta sitt eget liv for å påføre andre skade.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer