Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Mens du sover

BILDET

forestiller en avslappet, smilende og morgenfrisk mann kledd i morgenkåpe og med en kopp kaffe i hånda: «Han skulle bare visst hvor sparepengene hans var i natt,» erklærer en annonse for Storebrand Aktiv Allokering som har stått i avisene de siste dagene: «På den annen side er det kanskje ikke så nøye, så lenge de har vært et sted der det var smart å ha dem,» fortsetter annonsen. Men smart for hvem og for hva?

NAIVE

spørsmål med selvfølgelige svar, vil vel de fleste si: Småsparerne, som er representert ved mannen på bildet, er smarte, fordi pengene deres gir avkastning også om natta. Og at «pengene arbeider», som det uten ironi heter, er smart. Men ikke fullt så mange vil mene at det er smart å forvandle kraftselskaper fra garantister for retten til varme, til institusjoner som utelukkende vurderes etter deres evne til å gi aksjeeierne avkastning - eller for den saks skyld å «sette bestemor ut på anbud», slik at også pleieinstitusjoner skal kunne gi pengemessig avkastning framfor å garantere trygg og sikker pleie. Heller ikke vil alle mene at det alltid er smart å vurdere aviser og medier bare etter graden av avkastning de gir investorene.

PENGER

maler verden grått i grått, og alt blir likt. Pølseproduksjon, avisdrift, kraftverk har det til felles at de kan generere penger til aksjeeierne, men det er også alt de har felles. Man skal ikke ha store tenkeevnen for å forstå at det sannelig ikke er mye. Likevel er det hva som teller i det vi kaller den vestlige sivilisasjon ved inngangen til det tredje årtusen. Blindheten er blitt så omfattende at ikke engang den er synlig. Da er det ikke rart at de færreste ser hvor absurd og paradoksalt det er å ville oppnå kortsiktig økonomisk gevinst gjennom investeringer i foretak som skader miljø og samfunn, slik at framtida må bruke langt større summer enn de som tjenes i nåtida for å bote på skadene. For også her smaker forbuden frukt best: Våpenproduksjon og forurensende industri er sikre investeringsobjekter. Det vet oljefondet å benytte seg av - til tross for at det skal sikre våre framtidige pensjoner i en verden som må betale for skadene det samme fondet har forårsaket. Det er ikke bare småspareren på annonsebildet som sover mens pengene lever sitt eget liv.

ØKONOMISK

søvn er blitt den permanente tilstanden i en verden hypnotisert av markedsfundamentalismen. Riktignok rykker det litt i en svak erindring om noe annet når Hafslund skal selges til utlandet, men det er vel mest fordi spekulasjonsgevinsten skal komme Norge til gode, ikke fordi elektrisk kraft skal unndras marked og spekulasjon. Jeg vet ikke om vi til enhver tid får de politikerne vi fortjener, men jeg er sikker på at politikken deres ikke blir endret før mannen på annonsebildet og mange med ham tørker fliret av ansiktet og spør hva pengene hans forårsaket mens han sov.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media