Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Winston Churchill

Mens Europa var på vei inn i andre verdenskrig, advarte Churchill om romvesener

I nylig gjenfunnet essay skriver Winston Churchill om små, grønne menn. 

LEDER: Winston Churchill i 1941. Englands tidligere statsminister var lidenskapelig opptatt av vitenskap og skrev en mengde vitenskapelige artikler for magasiner og aviser. Foto: Yousuf Karsh
LEDER: Winston Churchill i 1941. Englands tidligere statsminister var lidenskapelig opptatt av vitenskap og skrev en mengde vitenskapelige artikler for magasiner og aviser. Foto: Yousuf Karsh Vis mer

(Dagbladet): Winston Churchills essay «Are We Alone in the Universe?», på norsk «Er vi alene i universet?», ble ført i pennen året før han ble valgt til Storbritannias statsminister.

Essayet avslører mer enn Churchills interesse for vitenskap og ble nylig funnet ved en tilfeldighet i en boks på US National Churchill Museum i Missouri.

Mens Europa er på vei inn i andre verdenskrig, skrev en av verdens mest innflytelsesrike politikere et essay om «små grønne menn», skriver The Guardian.

- Da jeg så det første gang tenkte jeg at dette ville bli fascinerende lesning og jeg hadde rett, sier museumsdirektør Timothy Riley, som gjenoppdaget essayet i fjor, til avisa.

Moderne tanker

Astrofysiker og skribent i magasinet Nature, Mario Livio, uttrykker stor begeistring etter å ha lest det elleve sider lange essayet. Ifølge Livio bruker Churchill moderne argumentasjon innen astrobiologi.

- Han ga begrunnelser som en forsker om sannsynligheten for utenomjordiske vesener. I en tid hvor politikere skyr vitenskap synes jeg det er rørende å minnes en leder som var så dypt engasjert i dette, skriver han.

I essayet går Churchill blant annet vitenskapelig til verks i sin beskrivelse av hva som må til for formering av levende organismer og intelligent liv på andre planeter. Han skriver om vann som essensielt for livet på jorden og at vann også er tilstedeværende ute i rommet. Churchill påpekte også at andre former for væske heller ikke kunne utelukkes når det gjaldt formering av levende organismer. Han mente at forekomstene av vann ute i rommet er førende for forskningen på utenomjordisk liv på Mars, på Saturn og Jupiters måner i tillegg til på planeter utenfor vårt solsystem.

Gjennomskuet Hitlers politikk

Winston Churchills (1874-1965) liv er så handlingsmettet at det kan fylle et bibliotek.

Det var Churchill som så farene ved Hitlers politikk og som gjennomskuet statsminister Chamberlains unnfalne naivitet. Verden kan takke skjebnen og et britisk folkekrav for at Churchill overtok vervet i 1940. Mange mener krigen ble vunnet takket være ham og hans evne til å få med seg både Stalin og Roosevelt.

Seinere var det den britiske lederen som gjennomskuet Sovjetunionen og lanserte begrepet «jernteppet».

Ifølge The Guardian var Churchill opptatt av vitenskap allerede fra ung alder og leste Darwin mens han var i det engelske militæret som 22-åring. I 1920 og 1930-åra skrev han vitenskapelige artikler til ulike aviser og magasiner.

Han ble den første statsministeren som ansatte en vitenskapelig rådgiver og som opprettet laboratorier med statsstøtte. Noe som førte til oppdagelser og oppfinnelser innen blant annet genetikk og krystallografi.

Så for seg reiser til rommet

I essayet skrev også Churchill om store muligheter for å gjennomføre reiser ut i rommet.

«En dag, kanskje ikke så langt fram i framtida, kan det bli mulig å reise til månen, kanskje tilogmed til Venus eller Mars», skriver han.

Ifølge Nature påbegynte Churchill essayet til «London's News of the World» kort tid etter radiodramaet «The War of The Worlds», basert på H.G. Wells roman fra 1898, ble sendt i USA i 1938.

Ifølge Nature ferdigstilte Churchill essayet i 1950-åra og endret tittelen fra «Are we alone in space», til «Are We Alone in the Universe». Manuset ble sendt til museets arkiver i 1980 av forleggerens kone.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media