DEBATT

Mens gresset gror, dør MS-pasienten

Stamcelletransplantasjon har bedre effekt jo tidligere behandlingen gis, og det er viktig at den gis før irreversibel nerveskade oppstår.

GODE RESULTATER: Stamcelletransplantasjon kan stanse sykdommen multippel sklerose (MS), som ofte kan føre til et liv i rullestol. Foto: Samfoto / NTB Scanpix
GODE RESULTATER: Stamcelletransplantasjon kan stanse sykdommen multippel sklerose (MS), som ofte kan føre til et liv i rullestol. Foto: Samfoto / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Behandlingsstudier med stamcelletransplantasjon har i over 15 år vist langt bedre resultater enn tilsvarende behandlingsstudier med bremsemedisiner.

De viser at stamcelletransplantasjon kan stanse sykdommen multippel sklerose (MS). Imidlertid krever helsemyndighetene ytterligere dokumentasjon i en randomisert kontrollert studie før de vil tilby MS-pasientene behandlingen.

Slike studier er kostbare og utføres i all hovedsak av legemiddelfirmaer. Disse har valgt ikke å utføre en slik studie, siden stamcelletransplantasjon gir for lite avkastning.

Etter årelangt press fra MS-pasientene og MS-forbundet, tok nylig nevrologene ved Haukeland universitetssykehus initiativ til en randomisert kontrollert studie med stamcelletransplantasjon. I studien skal årlig 25- 30 MS-pasienter med hissig MS-sykdom gis stamcelletransplantasjon og 25- 30 MS-pasienter med hissig MS-sykdom gis behandling med den mest effektive bremsemedisinen. MS-pasientene får ikke bestemme behandling. Utvelgelsen er tilfeldig, slik at sjansen er 50 prosent for å få den ene eller den andre. Studien skal pågå i fem år, og behandlingseffekten skal bedømmes de etterfølgende fem årene.

Beslutningsforum ga klarsignal til studien den 14. mars. Imidlertid vet ingen hvordan studien skal finansieres og når den kan starte. MS-pasientene synes dette går altfor tregt. Dagens kunnskap er godt nok grunnlag til å iverksette behandlingsstudier med stamcelletransplantasjon i langt større omfang. Nå får de aller færreste MS-pasientene muligheten til å stanse sykdommen - resten avskrives.

Norge har ca. 11.000 MS-pasienter, og 350- 400 får sykdommen årlig. Stamcelletransplantasjon har bedre effekt jo tidligere behandlingen gis, og det er viktig at den gis før irreversibel nerveskade oppstår. Det er ikke utført behandlingsstudier med stamcelletransplantasjon på nydiagnostiserte og MS-pasienter med vanlig sykdomsaktivitet. Sykdomsmekanismen skiller seg ikke fra den ved hissigst sykdomsaktivitet, og det er all grunn til å tro at de vil ha minst like stor nytte av behandlingen.

For mange som allerede har MS, og for de fleste som får MS, er altså stamcelletransplantasjon sannsynligvis den beste behandlingen. Siden 2010 har 11 MS-pasienter fått stamcelletransplantasjon i Norge, og ca. 70 MS-pasienter har betalt 500.000- 1.500.000 kroner for stamcelletransplantasjon i utlandet. Men muligheten for å få det er svært liten.

Langt flere MS-pasienter må tilbys stamcelletransplantasjon raskt: vanlige MS-pasienter har åtte-ti års redusert gjennomsnittlig levetid, sterkt redusert livskvalitet og full uføretrygd 20 år etter diagnosen. Dessuten har de fleste svært livskvalitetssenkende bivirkninger av bremsemedisinene som mangler dokumentasjon på at de øker levetiden, reduserer funksjonstapet og bedrer livskvaliteten.

Nå bestemmer legemiddelfirmaer hvilke medisiner MS skal behandles med, noe nevrologene godtar. Situasjonen er derfor uetisk og skandaløs.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer