MENSEN: Dessverre finnes det ingen bilder av menstruasjon verken i Dagbladet eller Scanpix? fotoarkiv. Derfor er det ordet jordbæruka som her illustreres. Foto: Scanpix
MENSEN: Dessverre finnes det ingen bilder av menstruasjon verken i Dagbladet eller Scanpix? fotoarkiv. Derfor er det ordet jordbæruka som her illustreres. Foto: ScanpixVis mer

Mens. Å menstruere. Menstruasjon.

Hva har 1,3 millioner menstruerende norske kvinner med jordbær å gjøre?

Kommentar

Jeg var på vei opp rulletrappa på kjøpesenteret Byporten da jeg så annonsen. Et stort, digitalt reklameboard, bilde av et saftig, rødt jordbær og ordene:

«Harde jordbæruker?»

Eh? Reklamer pleier å være ganske intuitive, de glir rett inn, men denne gangen ble jeg stående og lure oppover trappa. Jordbæruker, hva i huleste er det? Ikke er det sesong, har det kanskje vært en eller annen stor jordbærskandale mens jeg har vært på ferie? For de kan vel ikke bety, nei de kan vel ikke mene....

....MENSEN?

Og joda. På vei ned igjen rekker jeg å lese den lille skriften. Legemiddelet Proxan vil gjerne at du skal ty til dem neste gang du har MENSSMERTER.

Men i 2015 er ordet MENSEN tydelig for tabu for annet enn liten skrift.

Den globale gjennomsnittsalderen for å få MENSEN er 13 år. De fleste kvinner MENSTRUERER fram til overgangsalderen, som gjerne inntreffer mot slutten av førti-, begynnelsen av femtiårene. Meget grovt regnet betyr det at det lever rundt 1, 3 millioner MENSTRUERENDE kvinner i Norge i dag. Et potensielt ganske stort marked, med andre ord.

1, 3 millioner mennesker som håndterer tamponger, bind og MENSSMERTER en gang i måneden.

1, 3 millioner mennesker som opplever noe som er så vanlig, så naturlig, så innmari kjedelig, at Proxan må ty til eufemismer for å beskrive hva det er som skjer.

Hvor mange av disse 1, 3 millioner menneskene går rundt og kaller blodflommen for jordbæruka?

Ingen jeg kjenner, i hvert fall.

Jeg spør mamma om det var et begrep de brukte i de gode gamle Saba-dagene. Hun begynner å le. Ikke snakk om. Jeg googler det, får opp flere treff, de fleste om jordbærplukking og desserter.

Er det ikke et rimelig mislykka reklamestunt når ingen skjønner hva du snakker om?

Noen dager senere tar jeg 13-trikken med en venninne. Denne gangen møtes vi av bildet av en streng, gammel dame.

«Proxan hjelper deg mot smerten hver gang tante Rød kommer på besøk», står det.

Tante Rød, for ei gammal røy. Ei pest og ei plage. Ingen vil ha henne på besøk.

For MENSSMERTER er jo ingen lek. Over halvparten av alle jenter opplever MENSSMERTER i ungdomsårene, ti prosent er så plaget at de må holde seg hjemme fra skole og jobb hvis de ikke får i seg en pille innen rimelig tid. Selv opplevde jeg en gang å besvime på et cafétoalett på Steen & Strøm, mens de ansatte sto og hamret på døra utenfor.

Jeg var så grønn i ansiktet at de antok at jeg var heroinist.

En annen gang gikk jeg litt for hardt til verks med smertestillende medikamenter. Jeg var på jobb i en butikk, det gjorde sabla vondt. Ingenting funket. Før alt plutselig slo inn samtidig og butikkreolene sakte, men sikkert begynte å bevege seg i takt med musikken.

To MENSHISTORIER jeg sikkert har fortalt til venninnene mine hundre ganger. Og de har delt sine. Om ulykksalige hvite bukser i gymtimen på ungdomsskolen, tamponger på avveie, pinlige sexhistorier.

Helt normale sider ved det å være kvinne i Norge i 2015. Og nei, ingen av oss har forsøkt det famøse tampong med sprit-stuntet.

Proxan, derimot, tror visst at vi fortsatt snakker 1950.

Vil helst ikke snakke om det.

Bare cashe inn på hvor vanlig det er.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.