Mens verden sto og så på

Ingress

Meninger

Over 8000 mennesker er smittet, over 4000 mennesker er døde av ebolaviruset. Flere enn 200 av disse er helsearbeidere. Om epidemien fortsetter å spre seg som i dag, kan 1,4 millioner mennesker ha fått sykdommen innen januar 2015, slår det amerikanske folkehelseinstituttet fast. Akkurat nå dobles antallet ebola-tilfeller hver tredje eller fjerde uke.

Ebola-sykdommen ble først kjent i 1976. Dagens utbrudd er det mest alvorlige. Det startet med en to-åring i det sørlige Guinea i desember i fjor, før viruset spredde seg til byene og over landegrensene til Liberia og Sierra Leone. Epidemien er i dag ute av kontroll.
Det hadde ikke behøvd å gå så dårlig. Som tidligere folkehelsedirektør Preben Aavitsland påpeker, utbruddet startet på verst tenkelig sted, i tre land «vi normalt ikke bryr oss om». Fokuset har vært på frykten for spredning til andre land. Lokale helsearbeidere og Leger uten grenser har siden i mars bedt om hjelp i Vest-Afrika. De har ropt for døve hører.

Statsminister Erna Solberg og helseminister Bent Høie innrømmer at verdenssamfunnet har undervurdert krisen og reagert for seint. Det har gjort katastrofen større enn den kunne ha vært. Beredskapsplaner mot ebola burde ha vært klare. Medisinsk personell og utstyr skulle ha vært utplassert før. Tiltakene skulle ha vært bedre koordinert. Og ikke minst - mer av legevitenskapen skulle vært konsentrert om ebola-behandling. Isteden stod verden og så på, helt til situasjonen ble prekær.
FN har bedt om 6,5 milliarder kroner til kamp mot dødsviruset. Så langt har de fått inn en fjerdedel. USA setter i gang militær innsats for å bygge opp infrastruktur til ebolabehandling. Norge bidrar med 184 millioner kroner. Det trengs mye mer.

Heltene i historien er Leger uten grenser, som har gjort en uvurderlig innsats i flere måneder. Hittil har de, ifølge egne tall, behandlet 60 prosent av de smittede. I Norge har de nå inspirert flere titalls nordmenn til å melde seg som frivillige helsearbeidere.
En frivillig organisasjon verken kan eller skal gjøre jobben alene. Uten kraftig internasjonal respons fra medlemsstatene i FN, blir vi ikke kvitt den globale trusselen ebola.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.