«Mental håndbak»

Arne Næss er Norges mest kjente og mest solgte filosof. Gjennombruddet var boka «Livsfilosofi». I «Mental håndbak» snakker han til barn.

I forbindelse med Næss' 90-årsdag gikk det ut en melding om at alle barn mellom 10 og 17 kunne stille ham spørsmål, bli en «samtalepartner». Jeg skriver med forbehold fordi boka består ikke av samtaler, ikke av dialog, men av spørsmål og svar.

Næss opptrer som Klara Klok.

Spørsmålene fra barna kretser rundt viktige tema. Særlig lurer de på meningen med livet. Om det fins noe liv etter døden. Omfanget av universet. Og det er mange spørsmål om kjærlighet og forelskelse. Men også om hvorfor flyvinduer er så små, og om det går an å bli fotballproff før fylte 20 år. Arne svarer, forklarer og trøster.

Det blir mye populærpsykologi. Enkle svar. Og korte svar.

Det er skuffende, for spørsmålene fra barna er ofte veldig gode og spennende. De har brukt tid, og gir av seg selv. Arne er det verre med. Han er rask, og henviser til bunken. Etter hvert smaker det av «autopilot». Av og til irritert over uklare spørsmål, for store spørsmål etc. Men han er glad for ros, for her er det en god del «fan mail». Jeg skulle virkelig ønske at han hadde gått dypere inn i brevene, og at han hadde oppfordret sine små lesere til å utfordre svarene hans. For dette blir ikke håndbak, men knockout. Stort sett høflig og vennlig gjort, men likevel. Orakelet svarer. Så denne boka falt ikke helt i min smak.

Men det er ikke barnas skyld. Stå på!