- Mental voldtekt av de NRK-ansatte

I går var det skuddpremie på ledere med budsjettansvar i NRK-huset. Harmen og frustrasjonen over et underskudd på 159 millioner kroner var merkbar blant de ansatte. - Ledelsen har mistet all autoritet, sier Normann Westvik, lederen for NRKs største fagforening.

Gyldendals Geir Mork: Kan bli ny NRK-sjef

Hvem må gå?

NRK-kantina ved 16-tida i går ettermiddag: Rundt bordene er samtaleemnet gitt. Slik har det vært i hele dag. For første gang i NRKs historie er det snakk om å si opp folk. Så mange som 700- 800 er blitt nevnt. Men ikke med navn, selv om påfallende mange kjøper pølse i lompe til middag. Og nettopp på grunn av det uvisse er frustrasjonen foreløpig i et vakuum.
De ansatte vet ikke hva som skjer videre.
Men borte i møterommet Balkongen skjer ting. Der møtes medlemmene i NRKs største fagforening, Kringkastingens Landsforening (KL) for å drøfte situasjonen. Det er en ilter leder som kommer ut med medlemmene i ryggen tre kvarter seinere.

Mistillit

- Det er lek med arbeidsplasser og en stor mediebedrift når ledelsen legger ut bare ubegrunnede forslag for å rette opp situasjonen, sier Normann Westvik.

- Vi ønsker å forsterke den kritikken vi allerede er kommet med mot ledelsen:

- Den ledelsen som ikke forstår at mistilliten nå er omfattende og at autoriteten er oppbrukt, bør vurdere om de fortjener å være ledelse, sier Westvik og legger til at Einar Førde er den han retter kritikken mot.
- Hva er hovedproblemet slik du ser det?

- Det at ledelsen ikke konkret forteller hva vi skal drive med for å fylle allmennkringkasterrollen, altså hva slags type programmer vi skal lage. I tillegg har også ledere feilinformert eller omdefinert sannheten om NRKs situasjon og drevet mental voldtekt av ansatte, tordner Westvik og får støtte av sine medlemmer.

- Ikke rettferdig

Rundt et bord i kantina sitter fem representanter fra budsjettsprekk-«vinnerne», sportsavdelingen. De virker lite lykkelige over inntrykket som har satt seg; at det er nærmest dem personlig som har stått for sprekken på 40 millioner kroner hittil i år.

- Det er rett og slett ikke rettferdig. Vi som jobber i sporten har holdt budsjettene og har til og med spart inn penger. Vi er irriterte over framstillingen, fordi det er TV-rettigheter som har kostet penger, og dette er noe ledelsen har visst om hele tida, sier Terje Dalby.

IRRITERT: Solnedgang over NRK. Men Normann Westvik, lederen i NRKs største fagforening, klarer ikke å glede seg over synet. - Nå må ledelsen få stoppet denne vanvittige galskapen vi er inn i, sier Westvik.