Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Mentz Schulerud er død

Forfatteren og kulturpersonligheten Mentz Schulerud er død, 87 år gammel.

Et stykke norsk kulturhistorie og Norges fineste radiokunstner er blant karakteristikkene av Mentz Schulerud. Søndag sovnet kulturpersonligheten stille inn, 87 år gammel.

Mentz Schulerud var en svært sentral person i norsk kulturliv, både som forfatter, NRK-medarbeider, som teatersjef og ikke minst som mangeårig og engasjert formann i Kunstnerforeningen.

Utallige bøker, både om kunstnere, kulturhistorie og bedrifter, har Schulerud forfattet, med "Norsk Kunstnerliv" som hovedverk.

Og ikke minst vil radiolytterne huske ham for utallige radiokåserier, alltid krydret med en mengde anekdoter.

I "Gatelangs med Mentz" ble Østlandssendingens lyttere kjent med hver lille gatestump i Oslo og de mange historiene bygninger, plasser og bakhager rommet. I "Ved sokkelens fot" ga han liv til kulturpersoner som for lengst var blitt støpt i bronse.

Mentz Schulerud var en Oslo-entusiast, selv om det var i Hedmark han vokste opp sammen med lillesøster Anne-Cath. Vestly. Som 20-åring kom han til Oslo som student, og meldte seg umiddelbart inn i Oslo Bys Vel.

På Universitetet studerte han litteratur, språk og historie. Han arbeidet som lærer noen år. Under krigen var han redaktør for flere illegale aviser, ble arrestert og sendt til Grini i 1944.

Etter krigen var Schulerud hjelpelærer for professor Francis Bull ved Universitetet i Oslo, før han i 1946 begynte som programsekretær i NRK. I 1959 ble han redaksjonssekretær for litterære programmer, og i 1962 ble han ansatt som teatersjef ved Oslo Nye Teater.

I NRK arbeidet han på kontrakt til langt over pensjonsalder. Og engasjerte kåserier og foredrag holdt han på med til han var langt over 80.

Mentz Schulerud har vært engasjert i det meste når det dreier seg om kultur. Og utmerkelsene og prisene har vært mange. De spenner fra blant annet ridder 1. klasse av St. Olav for hans innsats i norsk kulturliv, Oslo Bys vels ærespris "Bypatrioten", Oslo kommunes St. Hallvard-medalje til Bryggeriforeningens Ølhundpris og selvfølgelig Kunstnerforeningens Purpurneseorden.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media