- Meny og dikt, takk

«Ventar i vinden» har poeten Helge Torvund og fotografen Ingar Moi kalt sitt prosjekt. Det bunner i lengsel til Jæren og kjærlighet til poesien. Nå har de inntatt restaurant Bølgen & Moi i Oslo med bilder og poesi.

Du kan be om menyen, bestille, og rusle en tur rundt i restauranten for å beskue både bilder og dikt. Lurer du deg opp på messaninen, får du det poeten og fotografen omtaler som «verdens største dikt», rett i øyeeplet. Nærmere 30 kvadratmeter stort. Innholdet er erotisk som en januarmorgen på Jæren.

- Diktene hadde jeg stort sett allerede produsert, men så kom Ingvar og var på leiting etter dikt som passet til bildene. Han ville belyse bildene sine med poesi, forklarer Torvund.

- Det handler om Jæren, men det kunne godt vært et annet landskap, et åpent landskap, med vind, mye vær, erotikk og humor. Og spør du meg hvor på Jæren de er tatt, så husker jeg ikke. Spør du hvilken filmtype og blenderåpning, så har jeg ikke peiling, ler Moi. Han har satt seg helt andre mål med fotografiet.

- Jeg kaller det ikke fotografi engang, de er bilder. Landskaper. Abstrakt figurative landskaper.

- Og jeg kaller det for «sinnsskaper», ikke landskaper, skyter Torvund inn. - Fordi de handler mer om følelser enn om steder.

Galskap

Torvund vedgår at det er litt av et kick for en poet å se et dikt blåst opp på størrelse med en husvegg. Vanligvis er poesi noe bare de færreste interesserer seg for, og enda færre kjøper.

- Jeg hadde fablet om å blåse opp dikt i kjempeformat. Det ble aldri av. Derfor var det så fint å møte en stormannsgal fyr som Ingar, som både tenkte i de samme baner, og evnet å gjennomføre det, sier Torvund.

Moi er utflyttet jærbu, og hadde det ikke vært for at han fikk Jæren på avstand og dragning mot vest, ville det verken blitt bok eller utstilling.

- Jeg har drømt om Jæren i de 17 åra jeg har bodd i Oslo. Jeg så landskaper og hadde lengsler og visste nøyaktig hvordan det skulle være, men ikke helt hvordan jeg skulle få det til. Så jeg fotograferte, kastet, kastet og kastet igjen. Endte opp med en del bilder Helge og jeg gikk igjennom, forklarer Moi.

Han fotograferte på tider av døgnet og i vær da han var garantert det privilegiet det er å få være aleine. Stritt regnvær midt på natta, for eksempel. - Det er når naturen er ugrei at det blir visuelt spennende.

Bokdrøm og drømmebok

Det hele begynte med at Ingvar Moi hadde en drøm om ei bok.

Da praktverket på flere kilo tjukt papir kom ut,ble de utfordret til å lage en utstilling, og det er den de har tatt med seg til Oslo, etter at rogalendinger gikk i strie strømmer over dørtersklene i gamle Hå prestegård.

MONUMENTALT: På mesaninen henger Helge Torvunds monumentale dikt «Posisjon: Januar», og liver opp en vegg som ellers ville vist enorme aluminiumsrør fra ventilasjonsanlegget.Foto: HENNING LILLEGÅRD