Mer åpenhet gir bedre ledelse

Gjennom åpenhet kan vi få et realistisk bilde av tilstanden i sektoren og ta informerte beslutninger.

FEIL FOKUS: «I stedet for å konstruere kunstig store motsetningsforhold internt i sykehusene, burde Spekter heller brukt tiden på å bidra til bedre samarbeid,» skriver presidenten i Legeforeningen som svar til Spekters Anne-Kari Bratten.
Foto: Morten Holm /  SCANPIX
FEIL FOKUS: «I stedet for å konstruere kunstig store motsetningsforhold internt i sykehusene, burde Spekter heller brukt tiden på å bidra til bedre samarbeid,» skriver presidenten i Legeforeningen som svar til Spekters Anne-Kari Bratten. Foto: Morten Holm / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Noen dager etter at Anne-Kari Bratten slo seg løs i debatten om norske kvinner og deltid, går hun nå løs på ledelse i sykehus (Dagbladet 3. juni). Spekter-lederen forsøker å plassere ansvaret for en krevende arbeidssituasjon på de tusenvis av helsearbeiderne og pasientene som hver dag tilbringer hverdagen ved norske sykehus. I stedet for å konstruere kunstig store motsetningsforhold internt i sykehusene, burde Spekter heller brukt tiden på å bidra til bedre samarbeid.

Når Bratten vil erstatte dialog og avtaler mellom ledere og ansatte med ensidig lederstyring, vil det over tid svekke utnyttelsen av kompetanse og kapasitet - og med det tilbudet til pasientene. Når leger og sykepleiere varsler om kritikkverdige forhold, bør de lyttes til, i stedet for å bli stempelet som «vanskelige». Befolkningen forventer en helt annen åpenhet enn det Spekter oppfordrer til.

Jeg tror jeg snakker på vegne av alle mine kollegaer i helsevesenet når jeg understreker følgende: Vi kommer til å fortsette å melde fra om kritikkverdige forhold også i framtida! Det gjelder ikke bare leger i hele landet, men også sykepleiere og andre helsearbeidere. Det finnes en dyp yrkesstolthet hos alle disse gruppene - en vilje til å hjelpe pasientene til best mulig behandling og lindring hvis det trengs - som gir vilje og evne til å si ifra. Den skal vi bruke. Også vi aksepterer at vi ikke kan bruke ubegrenset med midler i helsevesenet, men når man daglig balanserer på grensen til det uforsvarlige, må det være lov å si tydelig ifra. Noe annet er uaktuelt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer