LEDER

Hemmelighold i krisetider

Mer åpenhet må til

Dagbladet mener: Ekspertutvalgenes rapporter bør offentliggjøres så snart de er tilgjengelig.

NØDVENDIG: På den daglige pressekonferansen sier statsminister Erna Solberg at strenge tiltak er nødvendig. Da er det nødvendig at befolkningen får bedre innsikt i beslutningsgrunnlaget. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
NØDVENDIG: På den daglige pressekonferansen sier statsminister Erna Solberg at strenge tiltak er nødvendig. Da er det nødvendig at befolkningen får bedre innsikt i beslutningsgrunnlaget. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Coronakrisen har utløst nasjonale kriseregler og unntakstilstand verden over. I stort og smått settes grunnleggende prinsipper og hensyn til side, og myndigheter bruker pandemien som begrunnelse for dramatiske innskrenkninger, rettighetsbrudd og hemmelighold. I autoritære regimer som av enkelte i Norge fremheves som eksempler til etterfølgelse, har eklatante menneskerettsbrudd vært en sentral del av oppskriften. En slik utgliding må det advares mot.

Det er fristende å akseptere autoritære tiltak og unntaksregler som nødvendig når krisehåndteringen handler om myndighetskontroll for å hindre smittespredning. Nasjonale kriser kan virke samlende, og det er en styrke at det er bred politisk oppslutning om vedtak. Nettopp derfor er det viktig å være på vakt mot misbruk av den utvidete maktbruken krisa gir rom for.

I Norge fikk Stortinget på plass en fullmaktslov, den såkalte coronaloven, etter en fornuftig debatt som førte til endringer og begrensninger i regjeringens forslag. Ikke minst var det avgjørende at regjeringen må begrunne bruken av loven, og at en tredjedel i Stortinget kan sette foten ned. Regjeringen fikk utvidet sine fullmakter, men det fikk også Stortinget. Loven skal ikke brukes til å omgå vanlig saksbehandling der det ikke er strengt nødvendig. Nå foreslår justisminister Monica Mæland å forlenge loven, og forslaget er sendt ut på høring som det bør.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer