Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Mer åpnehet rundt psykiske problemer

Mari Boine vet hva hun snakker om.

SLET MED ANGST: Mari Boine tok til alkoholen da hun slet med sosial angst. Nå roser hun Plumbo-trommis Hasse Rønningen for å være åpen om sine problemer. Foto: Anders Grønneberg
SLET MED ANGST: Mari Boine tok til alkoholen da hun slet med sosial angst. Nå roser hun Plumbo-trommis Hasse Rønningen for å være åpen om sine problemer. Foto: Anders Grønneberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere Plumbo-trommis Hasse Rønningen har vært åpen om angsten og selvmordstankene.

Mari Boine har selv slitt med sosial angst, og roser Rønningen for å fortelle sin historie.

Plumbo-trommis I kjølvannet av det første norske forskningsprosjektet på musikeres mentale helse, fortalte tidligere Plumbo-trommis Hasse Rønningen sin historie med psykiske problemer i gårsdagens Dagbladet.

- Jeg synes alltid det er positivt når det blir mer åpenhet rundt psykisk sykdom, sier Marie Boine til Dagbladet.

Også Boine har vært åpen om sine problemer - i høst kom hun med sin biografi hvor hun fortalte at hun tidligere har lidd av sosial angst.

- Jeg har det ikke lenger, men sosial angst er en ufrihet som hemmer deg. For meg har musikken vært en medisin for denne angsten, sier Boine i dag, og presiserer at hun ikke har lidd av noen form for depresjon.

Kan støtte Hun synes det er viktig at artister er åpne om sine problemer.

- Jeg håper at det kan være støttende for folk som sliter, at også folk med suksess er åpen om det de sliter med.

Thomas Hansen, bedre kjent som artisten St. Thomas, døde i 2008, bare 31 år gammel. Han fortalte tidlig om sine psykiske problemer i offentligheten.

Da Hansen døde, stiftet foreldrene, plateselskapet og Rådet for psykisk helse St. Thomas minnefond for å hjelpe barn og ungdom som sliter med psykiske problemer.

MINNEFOND: Thomas Hansen, kjent som St. Thomas, døde bare 31 år gammel. Minnefondet i hans navn har samlet inn over 600 000 kroner til hjelp for barn med psykiske lidelser.  Foto: Andrea Gjestvang/Dagbladet
MINNEFOND: Thomas Hansen, kjent som St. Thomas, døde bare 31 år gammel. Minnefondet i hans navn har samlet inn over 600 000 kroner til hjelp for barn med psykiske lidelser. Foto: Andrea Gjestvang/Dagbladet Vis mer

- Kjell Magne Bondevik fikk mye skryt da han snakka om sine plager. Det at kjente personer går foran og forteller om sine erfaringer, gjør nok at andre lettere tør følge etter. Man ser kanskje at Hasse Rønningen er en god trommis selv om han sliter med psyken. Folk er folk, rett og slett, sier prosjektleder for St. Thomas minnefond, Werner Fredriksen.

Fikk ikke hjelp Rønningen fortalte i går at det kom til et punkt der han leita etter den mest smertefrie måten å ta sitt eget liv på.

- Åpenhet om psykiske plager er veldig bra. Men det forutsetter at omgivelsene dine er åpen for at man er ærlig. Samfunnet har heldigvis beveget seg i en retning der denne åpenheten er mer og mer akseptert.

Alle inntekter fra St. Thomas platesalg går til minnefondet. De har til sammen samlet inn over 600 000 kroner. 435 000 kroner er allerede delt ut til ni ulike tiltak med kulturell forankring.

- St. Thomas fikk ikke hjelp da han han virkelig trengte det. Denne stiftlesen jobber for at barn og unge skal få denne hjelpen før det er for seint.