Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Mer åpenhet og demokrati i byutviklingen

- Innfør et lobbyregister i Rådhuset, og gjennomfør en maktutredning - en kartlegging av grunneieres og utbyggeres innflytelse.

Vingeklippet:Den kommunale Plan- og bygningsetaten (PBE), hvor arkitekt Ellen S. de Vibe er direktør, virker urovekkende vingeklippet fagideologisk sett, skriver artikkelforfatteren. Foto: Sveinung Uddu Ystad / Dagbladet
Vingeklippet:Den kommunale Plan- og bygningsetaten (PBE), hvor arkitekt Ellen S. de Vibe er direktør, virker urovekkende vingeklippet fagideologisk sett, skriver artikkelforfatteren. Foto: Sveinung Uddu Ystad / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ARKITEKTUR: Før i tiden hadde hovedstaden et identifiserbart og kommuniserende byplankontor, i dag er det markedskreftene man står overfor. For den kommunale Plan- og bygningsetaten (PBE), hvor arkitekt Ellen S. de Vibe er direktør, virker urovekkende vingeklippet fagideologisk sett. Riktignok leser man på etatens hjemmeside at den «skal være en pådriver i Oslos byutvikling», men når man vurderer de siste årenes debatter, blir det vanskelig å få øye på PBEs selvstendige, helhetlige byplantenkning.

Et eksempel er etatens taushet omkring motsetningen mellom satsingen på det eksklusive Fjordby-Oslo, som åpenbart er i ferd med å bli hovedstadens nye «Vestkanten», og bydelene i Groruddalen - med sine 130 000 innbyggere - som må nøye seg med kosmetiske byfornyelsestiltak.

Selvsagt kan ikke byplanleggeren Ellen de Vibe trylle vekk de økonomiske og sosiale faktorer som skaper den delte by. Hun er heller ikke i stand til å påvirke det ekstremt høye prisnivået på kontorlokalene, forretningene og boligene i Bjørvika og de andre tidligere havneområdene som i dag erobres av privilegerte samfunnsgrupper. Men opplever hun ikke den pinlige motsigelsen mellom PBEs forsikringer om «en fjordby for alle», begeistret proklamert da sjøsideplanene ble lansert på 1990-tallet, og den rikmannsbastion vi nå ser vokse fram innerst i Oslofjorden?

Ja, plages ikke etatsdirektøren når hun må imøtegå kritikken mot fjordbykonseptet med forsikringer om at også folk flest vil kunne nyte livet i waterfront-paradiset? Er det virkelig nok for henne å konstatere at Ola og Kari kan spasere langs de hyggelige bryggene, sole seg på torgene, besøke kulturaktivitetene, spise i restaurantene og handle i butikkene - når faktum er at det attraktive maritime reviret eies og disponeres av kapitalsterke næringsdrivende og ditto beboere?

Men uansett hvor fanget PBE er mellom børs og katedral; tiden er inne for å gå byutviklingens reelle drivkrefter nærmere i sømmene. Man kan jo begynne med kravet om utarbeidelsen av en maktutredning, en kartlegging av grunneieres og utbyggeres innflytelse. Og her bør innføringen av et lobbyregister i Rådhuset inngå, dette for å finne ut hva som foregår av transaksjoner i de lukkede rom.

Derfor oppfordrer jeg min kollega Kjersti Nerseth, president i Norske arkitekters landsforbund, til å si hva hun og NALs landsstyre mener om dette konkrete forslag, fremmet for å oppnå mer åpenhet og mer demokrati i byutviklingen.

Jan Carlsen. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
Jan Carlsen. Foto: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!