Mer av det samme

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SKOLEN: Etter kunnskapsminister Øystein Djupedals nye forslag for å skape disiplin i skolen, er innvendinger blitt imøtegått fra psykologhold med at ikke-eksperter mangler vitenskapelig innsikt (Dagbladet 19.07.). Da er det desto mer oppsiktsvekkende at det ikke tas hensyn til vitenskapelig dokumentasjon om at mange \'problembarn\' er overgrepsutsatte barn. Traumatiserte barn og unge kan utvise opposisjonell atferd, ha problemer med å forstå og godta regler, og kan kommunisere hva de har opplevd gjennom aggressiv atferd. I fjorårets desembernummer av Tidsskrift for Norsk Psykologforening skriver barnepsykolog Magne Raundalen: \'Det stridige barnet har i våre dager fått sin egen diagnose, faktisk i to varianter: Conduct Disorder og Oppositional and Disobedience Disorder\', og \'de som ikke innordner seg ... kan risikere å bli satt på ubarmhjertige programmer\'. Det kjøres allerede utenfor skolen en rekke atferdsterapeutiske programmer rettet mot barn og unge, som i realiteten er ren dressur av atferd og som kan gjøre vondt verre med hensyn til å få bearbeidet traumer - samt redusere muligheten til beskyttelse mot nye, seksuelle overgrep, fordi programmenes intensjon er å gjøre barnet lydig og føyelig. I tillegg legges det nå innen så vel barnepsykiatrien som barnevernet opp til utvidet adgang til tvang mot mindreårige. For traumatiserte barn kan \'grensesetting\' og tvang vanskelig karakteriseres som annet enn \'mer av det samme\'. Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk uttalte til Bergens Tidende ifjor at skolen har en svært viktig oppgave når det gjelder å se barn som opplever vold. Av 15 rektorer og inspektører i grunnskolen i Bergen fortalte samtlige at det er svært sjelden det fattes mistanke om at barn utsettes for vold. Hva vil kunnskapsministeren gjøre med det problemet?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer