TV-anmeldelse: «Helsesista» på TV 2

Mer av dette, Helsesista!

Helsesistas måte å møte utfordringer på er beundringsverdig enkel og konstruktiv.

HELSESISTA: Tale Maria Krohn Engvik har tatt sosiale medier med storm. Nå står lineær-tv for tur. Video: TV 2 Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Da Tale Maria Krohn Engvik tok i bruk Snapchat for å nå ut til elevene på skolen der hun var helsesøster, så hun ikke for seg at hun skulle bli hele Norges «Helsesista».

Kontoen hennes fikk følgere i rekordfart, og nå når hun ut til 150.000 Snapchat-brukere daglig med sin pedagogiske og personlige folkeopplysning spesialsydd det 21. århundrets nye medier.

«Helsesista»

Opplysningsprogram

Beskrivelse: Opplysningsprogram for ungdom med hele Norges helsesøster.
Kanal: TV 2 og TV 2 Sumo

«Det er umulig å forbli kynisk i møte med Helsesistas sprudlende oppriktighet.»
Se alle anmeldelser

En skulle kanskje tro prosjektet hennes hadde minimal bruk for noe så arkaisk som et lineært tv-program, men det er nå engang sånn at fjernsynet på noen områder fortsatt har en pondus som snap-storyens sekundlange og forgjengelige format ikke kan konkurrere med.

I ti episoder denne våren skal hun derfor bryte ned tabuer og «snakke om det som ikke snakkes om», det vil si gjenkjennelige, men kompliserte og skambelagte temaer som angår ungdommer anno 2019.

De tre første episodene tar for seg henholdsvis spredning av nakenbilder, gutter og følelser (altså vår manglende kultur på å snakke om dem), og selvmord.

STORE GUTTER GRÅTER OGSÅ: Kjente norske menn snakker om følelser. Video: DagbladetVis mer Vis mer

Ikke del!

Formen er lettbent og åpen, og gir rom for både muntrasjon og ettertenksomhet der det faller seg naturlig.

Krohn Engvik gir plass til at målgruppen kan reflektere selv, der hun samler sine squads og leder dem sokratisk gjennom gruppesamtaler rundt problemstillingene.

Noen ganger lar hun dem til og med ta over programmet, som da en ung jente utsatt for spredning av nakenbilder intervjuer internettdetektiven Mia, som jobber med å spore opp lovbryterne som sprer sånt.

UNDERVISNINGSOPPLEGG: Ved hjelp av en rekke videoer skal Kripos nå undervise ungdomsskoleelever om spredning av nakenbilder på nett. Video: Kripos Vis mer

Del!

I episoden om følelser vies mye tid til en reflekterende Sondre Justad, som forteller åpenhjertig om hvordan han får utløp for negative følelser gjennom musikken sin, og at uten den ventilen kunne de fort vekk blitt værende i trykkokeren og utviklet seg til noe langt mer destruktivt.

Det er praktisk talt umulig å forbli kynisk i møte med Krohn Engviks sprudlende oppriktighet. Hun deler av seg selv uten at det blir påtrengende, og er aldri ute med pekefingeren, samtidig som det ikke er noen tvil om hva som er greit og ikke greit i for eksempel spredningen av nakenbilder (spoileradvarsel: det er ulovlig).

Det er naturligvis grenser for hvor mye i dybden man rekker å gå i løpet av 22 minutter, eller hvor sammensatt man får vist at disse moderne utfordringene faktisk er. Men så er det heller ikke agendaen her. «Helsesista», både mennesket og programmet, har en beundringsverdig enkel og konstruktiv måte å angripe utfordringene på.

Ved å skape bevissthet rundt et tema normaliserer man det, fjerner skammen og senker terskelen for å snakke om det, så de utsatte ikke trenger å stå alene i stormen.

Ved å vise konsekvensene minnes man på at handlinger ikke eksisterer i et vakuum, og at de kan ramme andre mennesker hardere enn man tror, selv om man kanskje aldri mente noe vondt med det.

Ved å gi de rammede en stemme viser man at også dette er noe man kan reise seg fra.

Ved å løfte frem eksemplene til etterfølgelse forteller man at selv gruppementalitet og emosjonell berøringsangst er noe man kan stå i mot.

Og ved å komme med konkrete, konstruktive veikart til hva man skal gjøre, lærer vi at vi alle kan være herre over vår egen skjebne.

Vanskeligere trenger det ikke være. Vi trenger bare noen som kan fortelle oss det.

Som Helsesista, for eksempel.

(Anmeldelsen er basert på de tre første episodene.)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer