Mer boksmat

J.J. Cale: «Rewind – Unreleased

Recordings» (CD)

Ingen av låtene på «Rewind», hovedsakelig fra 1971–83, fortjente å ligge i skuffen – og ingen av dem står tilbake for Cales beste materiale.

Øyvind Rønning

Diverse Artister: «The Very Best Of Ethiopiques» (2CD)

Hele 23 utgivelser har det blitt i denne kvalitetsserien med etiopisk musikk. Nå har selskapet Manteca gjort det enklere for oss som ikke er millionærer, og samlet de 27 beste bidragene på en fantastisk dobbeltplate.

Birgitte H. Mandelid

Diverse artister: «Song of America» (CD-boks)

Nysgjerrig på Martha Wainwrights versjon av Helen Reddys «I Am Woman»? Sjekk ut den og 49 andre strålende nytolkninger av sanger fra 500 års USA-historie.

Øyvind Rønning

The Fall: «The Fall Box Set 1976-2007» (CD-boks)

Den elskelige grinebiteren Mark E. Smith fylte 50 i år, og hans evighetsmaskin av et band har rundet 30. Denne massive boksen med 5 pakkede CD-er forteller hele historien i utsøkt og fyldig utvalg.

Sven Ove Bakke

Jim Ford: «The Sounds Of Our Time» (CD)

Kultklassikeren «Harlan County» fra 1969 utvidet med et smörgåsbord av ekstramateriale. En utømmelig kilde til ulike måter å blande soul, country, blues, gospel og rock på. Jim Ford døde nylig.

Sven Ove Bakke

Emmylou Harris: «Songbird – Rare Tracks & Forgotten Gems» (CD-boks)

En av årets virkelige vinnere i bokskategorien. En alternativ ferd gjennom Emmylou Harris-karrieren ender opp med samme konklusjon som en regulær ferd ville gjort: Dama er helt dronning.

Sven Ove Bakke

Joy Division: «Closer – Remastered & Expanded» (2CD)

Reutgitt i sober innpakning og med nydelige linernotes, står «Closer» fortsatt som en skjør, atmosfærisk og fraksjonert postpunk-bauta fra månedene før Ian Curtis’ selvmord.

Sigrid Hvidsten

Led Zeppelin: «Mothership – The Very Best of Led

Zeppelin» (2CD+DVD)

Uten å vite om hysteriet rundt gårsdagens gjenforening var verdt det; her drysses kanonlåtene fra heavy/blues/folk-sjefene ut over to disker. Fås også med live-dvd.

Øyvind Rønning

Led Zeppelin: «The Complete Led Zeppelin Remastered» (nedlasting)

I disse Led Zeppelin-dager, selger iTunes hele katalogen til de legendariske rockerne for skarve 480 kroner, noe som i tillegg til de regulære albumene inkluderer blant annet «How the West Was Won», «The BBC Sessions» og «Mothership».

Torgrim Øyre

Prefab Sprout: «Steve McQueen – Remastered

& Expanded» (2CD)

Åttitallet var mer enn høyt hår og skulderputer, Paddy McAloon sørget for at man også fikk elegant, sofistikert og avslepent popføleri.

Sigrid Hvidsten

Billy Talent: «Live» (DVD)

De kanadiske punkerne Billy Talent gjorde rent bord under Hove-festivalen i sommer, «Live» viser hvorfor. Må eies.

Torgrim Øyre

2 Pac: «The Best of 2 Pac:

Part 1: Thug/Part 2: Life»

Nytt år ny 2 Pac. Sint, politisk, følsom og med et rimmaskineri av en annen verden.

Sigrid Hvidsten

U2: «The Joshua Tree – 20th Anniversary Super Deluxe Edition» (2CD+DVD)

En av de mest betydningsfulle U2-utgivelsene er blitt komplettert. Dette er solid dokumentasjon i lyd og bilde som enhver U2-fan utover det normale må ha. Boksen inneholder også en cd med b-sider og rariteter og en live-dvd fra Paris i 1987.

Anders Grønneberg

Luther Vandross: «Love, Luther» (CD-boks)

Den fineste stemmen i R&B stilnet dessverre så altfor tidlig i 2005. Denne kvadruple boksen spenner over 30 år og inneholder alle de store hitene, i tillegg til tidligere uutgitt materiale, duetter og konsertopptak.

Birgitte H. Mandelid