Mer byråkrati

Kulturrådet må stramme opp papirarbeidet, men vil det tappe organisasjonen for all energi?

HØY AKTIVITET:  Kulturrådets direktør, Anne Aasheim, flytter virksomheten, omorganiserer - og skal impelementere nytt datasystem i løpet av året. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
HØY AKTIVITET: Kulturrådets direktør, Anne Aasheim, flytter virksomheten, omorganiserer - og skal impelementere nytt datasystem i løpet av året. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer
Kommentar

Riksrevisjonen har satt kjempen Kulturrådet under lupen, og gir dem kjeft for manglende orden i papirene. Bokstavelig talt. Hovedproblemet er at alle søknader har måttet bli behandlet manuelt, uten et godt nok elektronisk system for søknads- og saksbehandling.

Den delen av virksomheten som har blitt gått etter i sømmene deler ut hele 580 millioner kroner i året til musikk, scenekunst og visuell kunst (altså kunst). Det er altså en formidabel aktør i norsk kulturliv vi her snakker om, som svært mange kunstnere rundt om i landet har et tett og livgivende forhold til.

De siste årene har denne organisasjonens oppgaver vokst kraftig. Midlene til fordeling har økt med 215 millioner kroner siden 2006. Riksrevisjonens rapport etterlater et inntrykk av at veksten har gått over stokk og stein.

Dataproblemer er et velkjent problem i staten. Skrekkeksempelet er den nye straffeloven fra 2005, som trolig ikke vil kunne tre i kraft i sin helhet før i 2021 - på grunn av politiets foreldete datasystem.

Historiene er mange om kunstnere som kommer løpende med søknadsbrev i siste liten. Også de som har kommet etter fristen og lagt igjen konvolutten umerkelig på en hylle - i håp om at det ville nytte å bløffe om at søknaden egentlig var levert innen fristen. Arbeidet med å systematisere alt sammen har i følge rapporten ført til at Kulturrådet har måttet prioritere vekk andre oppgaver - som å sørge for at saksbehandlingen blir skikkelig dokumentert, og å følge opp at penger som blir bevilget faktisk blir brukt slik det var tenkt.

Alt dette skal nå bli bedre med det nye datasystemet som skal være oppe og stå i løpet av året, sier Kulturrådet. Det gjenstår selvsagt å se. Rådet har store utfordringer foran seg. I disse dager flytter de inn i nye lokaler på Sagene i Oslo, og gjennomfører også en omorganisering. Det er mye som skal rigges på plass for organisasjonen - som for drøye to uker siden fikk sin virksomhet nedfelt i lovverket.

Så spørs det bare om Kulturrådet klarer å ta på seg alle de nye oppgavene, få orden på søknadssystemet - og samtidig beholde det kunstfaglige nivået på vurderingene.

I nettsaken vi i går publiserte om Riksrevisjonens kritikk, var det flere i kommentarfeltet som okket og bar seg over byråkratiet i staten. Det paradoksale, som en annen innskriver poengterte, er at Riksrevisjonen faktisk mener at det er for lite byråkrati i Kulturrådet. Det er tydeligvis påkrevet med mer orden - spørsmålet blir hvordan kulturrådet skal klare å unngå at det sluker all energi.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.