Mer demokrati

AUF hedrer sine falne med å fortsette som før.

GJENFORENT PÅ SOMMERLEIR: Torsdag holdt Eskil Pedersen åpningstalen på AUFs første sommerleir etter 22. juli 2011. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
GJENFORENT PÅ SOMMERLEIR: Torsdag holdt Eskil Pedersen åpningstalen på AUFs første sommerleir etter 22. juli 2011. Foto: Benjamin A. Ward / DagbladetVis mer
Kommentar

«Kjære AUF-ere. Aldri har dere sett vakrere ut enn nå! Velkommen til Gulsrud. Velkommen til det fineste du noen ganger kommer til å oppleve: Et møte med hundrevis av andre som deler de samme verdiene som deg.»
Eskil Pedersen fikk stående applaus både før og etter sin åpningstale på AUFs sommerleir i går. Nærmere tusen ungdommer jublet på de rette stedene, avbrøt med spontane bifall og viste heftig begeistring for budskapet om at de er del av et ungdomsparti som gjentatte ganger har bevist at drømmer kan bli virkelighet gjennom politisk arbeid.

Duften av vafler ligger jevnt over leirstedet ved Tyrifjorden. Røde hjerter viser veien inn til Flørteløypa. Noen bader. En stortingsrepresentant besøker sitt fylkeslag, justisministeren lærer bort gamle arbeidersanger, helseministeren spiller fotball, næringsministeren snakker valgkamp. Her heter de bare Marianne, Grete, Jonas og Trond. Utescenen står plassert slik at ungdommene sitter i et naturlig amfi i gressbakken, teltene slik at regnet første natta rant inn i sekkene til mange av dem. I Storsalen er det politiske innledninger. På kveldstid er det speed dating og klining i krokene. Morgendagens partitopper blir forelsket og danser. Det er nesten som før.

Samtidig står uniformerte politimenn på høyden med utsikt over leirstedet. Ved inngangen viser vi legitimasjon og får bånd rundt hånda, for å synliggjøre at vi er akkreditert presse med lov til å være her. Blant oss er en rekke utenlandske tv-team. Statsråder overnatter for å demonstrere at det er trygt. På røykehjørnet forteller ei jente kameraten sin hvordan tårene presset på i teltet i går kveld. En av dem som roper høyest fra sidelinja på fotballbanen, må bruke krykker for å ta seg rundt på leirområdet. De av leirdeltakerne som var på leiren for to år siden er glade for å være tilbake på leir. Men noe er annerledes. «Dette er som å være på hytta. Det er Utøya som er hjemme,» sier flere av dem.

Rett nok var Utøya først kjent som høyremannen og statsministeren Jens Bratlies feriebolig. Men AUF har på alle måter gjort øya til sitt hjem, etter at de i 1950 fikk den i gave av Oslo og Akershus faglige samorganisasjon. Utøya har vært sentral i arbeiderbevegelsen siden 1932, da samorganisasjonen kjøpte den for å for å arrangere feriekoloni. Den første sommerleiren på Utøya ble arrangert allerede i 1935, av LOs barne- og familieorganisasjon Framfylkingen. Sommeren etter skrev Leo Trotskij deler av sitt generaloppgjør med Stalin der. Knappe tiåret seinere satt den da seks år gamle Gro Harlem på sin far Gudmund Harlems skuldre på pinseleir på Utøya. I dag er det hans barnebarn og hennes nevø, Trygve Gudmund Harlem Losnedahl, som guider pressen rundt, som AUF-lederens politiske rådgiver. I åra mellom dem har generasjoner partitopper og statsråder møtt hverandre, blitt kjent, forelsket og politisk skolert på Utøya.

«Det blir ikke sommer for en AUFer uten å være på sommerleir. Derfor  er jeg så stolt og glad for at vi i år tar vår sommerleir tilbake, » sa Eskil Pedersen i går. Setningen var den eneste antydningen i hans tale, om at årets sommerleir ikke er som alle de andre leirene AUF har hatt. Den første siden 22. juli 2011.  Sommerleiren kan tidligst reise hjem om to år. På Gulsrud har de funnet en god erstatning.

Mange av dem som var på Utøya for to år siden er på Gulsrud nå. Men enda flere av leirdeltakerne var der ikke. For mange av dem var nettopp terroren en vekker. I 2010 hadde AUF 9600 medlemmer. I dag er de mer enn 13 000. Deltakelsen på årets sommerleir er rekordhøy. På Gulsrud er det ikke terroren som står i fokus. Det er alt det som skjer her og nå — og framover mot valget 9. september.

Derfor handlet Eskil Pedersens tale om politikk, om høstens valg, om fire nye år og om viktigheten av å holde Høyre og Fremskrittspartiet unna regjeringskontorene. Om Palestina, om likestilling og om homofiles rettigheter. Sommerleiren er startskuddet for ungdomspartiets valgkamp, leirdeltakerne skal fram mot valget skal stå på stand, gå på husbesøk og delta i skoledebatter for Arbeiderpartiet. Her får de argumentene og motivasjonen.

I dagene etter terroren erklærte statsminister Jens Stoltenberg flere ganger «Vårt svar er mer demokrati, mer åpenhet og mer humanitet. Men aldri naivitet.» Siden har mange diskutert hva dette egentlig betyr. De kan se det på Gulsrud.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.