Mer enn et pust i sivet

- Jeg har alltid lurt på mange ting og tvilt på autoritetenes forklaringer. For eksempel er jeg overbevist om at Darwin er på riktig spor, men han kan ikke følge det helt tilbake til Adam. Det er så utrolig mye vi ikke vet.

Flankert av forlegger Halfdan Freihow og sin tredje hustru, franske Jacqueline Beer, presenterte en ustoppelig reflekterende og nysgjerrig spørrende Thor Heyerdahl sin nye bok, «I Adams fotspor», i går. Siv- og balsaseiler (blant mye annet) Heyerdahl, 84 førstkommende tirsdag, kaller boka en «erindringsreise», for snarere enn å begå en selvbiografi har han ønsket å dele opplevelser, refleksjoner og spørsmål fra et langt, begivenhetsrikt liv med flest mulig, i en kronologisk springende fortelling. Typisk nok består bokas innledning av tre spørsmål: «Skapelse eller utvikling?». «Adam eller apekatter?». «Tror du på Gud eller Darwin?». Antakelig en passende terskel når verdens mest kjente nålevende nordmann inviterer til lesefest.

Gud

Og for nå å ta det der med Gud: - Det må finnes en fornuftig, skapende makt bak det hele, noe som er mennesket uendelig overordnet. Så lenge vitenskapen ikke har noe bedre navn på det, må man gjerne kalle det Gud for min del. Ut fra en slik definisjon tror jeg på Gud, sa Thor Heyerdahl, men la for ordens skyld til at bildet av Gud som en eldre, streng mann med skjegg ikke hadde noen plass i hans virkelighet. Å søke etter Gud og for den saks skyld djevel i dypet av seg selv, derimot, hadde han gode erfaringer med, fortalte han, og rakk også å begrunne hvorfor mennesket aldri må gi opp sivilisasjonen, men sørge for å opprettholde balansen i naturen; hvorfor vi kommer nærmere virkeligheten gjennom følelser og stemninger enn gjennom vitenskap og metermål; hvorfor flåtesiv bør hogges i august for å flyte best; hvorfor det berømmelige fikenbladet sannsynligvis var et bananblad; hvorfor mennesket muligens stammer fra vadeaper snarere enn den treboende typen og ikke minst hvorfor dagens mennesker ville gjøre lurt i å ta seg tid til å tenke litt mer enn de gjør, for eksempel under stjernehimmelen, på en flåte midt ute på havet.

ERINDRER: Thor Heyerdahl, sammen med sin kone Jacqueline Beer, lanserte sin bok I Adams fotspor i Oslo i går.