Mer enn fett nok

«Super size me» er en mektig, morsom og tankevekkende dokumentar om verdens nye store helseproblem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FILM: Dokumentaren har gode kår om dagen. Og i ei tid der storparten av den amerikanske pressen har vært servil og ukritisk langt over grensen til det umoralske, skal vi være glade for at vi har dokumentarfilmskapere som ikke er redd for å trampe gjennom glassmagasinet på elefantføtter. Michael Moores «Fahrenheit 9.11» ser ut til å få direkte politiske konsekvenser i hjemlandet. Se ikke bort fra at «Super Size Me» kan få mange av oss til å endre spisevaner. I januar i fjor startet 33 år gamle Morgan Spurlock et vanvittig prosjekt. I 30 dager skulle han innta alle måltider på McDonald\'s. Og hvis han ble spurt om han ville ha ekstra stor meny -  Super Size -  hadde han ikke lov til å si nei. Han skulle heller ikke bevege seg ved egen hjelp mer enn gjennomsnittsamerikaneren, og da dreier det seg ikke om så veldig mange meter.

På helsa løs

Filmen dokumenterer hvordan den veltrente, slanke og sunne mannen i løpet av rekordtid går opp i vekt og får alvorlige helsekomplikasjoner, så alvorlige at de tre legene som holder oppsyn med ham ber ham om å skrinlegge prosjektet. Legene er sjokkerte over de hårreisende resultatene og ingen av dem tør å love regissøren at han vil komme fra det med helsa i behold. Men Spurlock fullførte. Heldigvis, for «Super Size Me» er blitt både tankevekkende og morsom. Det er scener her hvor det er vanskelig ikke å le høyt, men latteren kan fort bli sittende i halsen. For sykelig overvekt er alt annet enn morsomt.

Sjokkerende

Fra motsatt hold er det som ventet kommet skarp, og til dels berettiget kritikk. For bare en idiot inntar alle måltider på McDonald\'s uten å tro at det får følger. Alle som har vært innom en eller flere av de vanvittige ukeblad-slankekurene har skjønt det, bare spør dem som forsøkte seg på grapefruktkuren eller eggkuren for noen år tilbake. Men om kritikken delvis er berettiget, tar den likevel ikke brodden av Spurlocks prosjekt: Sannsynligheten for at det er en sammenheng mellom overvekt og fastfood er stor. Og selv om vi fra før vet at fastfood er feit, søt og usunn, er det sjokkerende å få problemstillingen presentert på denne måten. En kollega lovet å ta regningen til alle som orket å gå på McDonald\'s etter å ha sett denne filmen. Han får ikke noen utlegg fra min kant -  det blir lenge til jeg setter mine bein i en hamburgersjappe igjen.

ALT ER STØRRE I AMERIKA: Både folk og hurtigmatmåltider. Morgan Spurlock bruker seg selv som prøvekanin for å bevise sammenhengen mellom det økende overvektproblemet og fastfood i dagens USA.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer