MÅ FÅ HVILE: Erling Viksjøs høyblokk burde få slippe mer maltraktering. Det er vedtatt å rive de to øverste etasjene, for å erstatte dem med fire nye. Hvorfor det, spør innsenderen. Her tegningen av det nye regjeringskvartalet. Foto: Team Urbis / Statsbygg / NTB scanpix
MÅ FÅ HVILE: Erling Viksjøs høyblokk burde få slippe mer maltraktering. Det er vedtatt å rive de to øverste etasjene, for å erstatte dem med fire nye. Hvorfor det, spør innsenderen. Her tegningen av det nye regjeringskvartalet. Foto: Team Urbis / Statsbygg / NTB scanpixVis mer

Debatt: Regjeringskvartalet

Mer enn fire bortkastete år som kunne vært brukt til kreativ innovasjon

Det tok fire år før regjeringen innrømmet at de hadde bommet fullstendig på programmet. Hvordan kan noe slikt skje?

Meninger

Så kom budskapet som «alle» hadde håpet på. Alle fagfolk, også de involverte, som selvfølgelig har måttet holde munn i det lengste. Antikvarer, urbanister og arkitekter har visst det hele tiden. Det nye regjeringskvartalet sprengte alle rammer for arealdrømmer på en alt for begrenset tomt. Med altfor høye bygninger. Det ville sprenge målestokken for Oslo som byvev.

28. september 2018 kom Solberg, Jensen, Meland og Elvestuen på banen. De fordelte resonnementet mellom seg. Prosjektet må krympes med 30 prosent. Erna tok de store linjene, Siv tok økonomi og offentlig nedbemanning. Monica tok for seg det utvidete HMS-begrepet hvor også følelser spilte inn. Og Ola Elvestuen snakket om hvor fint det nå ville bli å sykle gjennom kvartalene.

Det tok fire år før regjeringen innrømmet at de hadde bommet fullstendig på programmet. Hvordan kan noe slikt skje? I 2014 ble det arrangert en idékonkurranse mellom seks arkitektkontorer. Prosjektene var utstilt til allmenn skue. Var det noe dette avdekket, så var det at programmet var altfor stort. For oss på 60. breddegrad ville de nye, store og høye kvartalene, kaste enorme skygger. Enkelte høybygg, som Oslo Plaza, kaster faktisk slagskygge helt opp til Grünerløkka på vinterstid.

Valget var innlysende. Større tomt eller færre kvadratmeter. Solberg og co. innrømmet også at en del underfunksjoner til departementene måtte lokaliseres andre steder i byen. Dette gjaldt blant annet postmottaket! Til et samlokalisert regjeringskvartal skal altså sykkelbud med store postvesker tråkke gjennom Oslo. For de får vel ikke kjøre bil slik som statsrådene, i en bilfri by.

30 prosent av gulvarealet skal ut. Siv Jensen forklarte dette med at regjeringens mål om mer effektivt byråkrati skulle fjerne tusen av de planlagte arbeidsplassene. Det pussige er naturligvis at antall departementsansatte har est ut de siste fem åra med den blåblå regjeringen.

Så hva bør alle involverte ta seg tid til å vurdere? Et tankekors er berettigelsen av å beholde bygningsmassen til Deichmanske. Om ikke lenge flytter biblioteket inn i splitter nye lokaler vis-à-vis operaen i Bjørvika. Det eksisterende bygget har ingen kjent framtid. Denne bygningen er en av Oslos mange påbegynte, men avbrutte praktprosjekter. Et morsomt fenomen er den frittstående søylerekken bak Trefoldighetskirken, der den egentlige hovedinngangen skulle ligge. Midt mellom to fløyer, hvor altså bare den ene ble bygget.

Morsomme fenomener kan vi alltids ta vare på. Eiendommen til det ellers, etter mitt syn, uinteressante bibliotekbygget ligger inntil arealet for regjeringskvartalet. Kan det integreres i det nye kvartalet? I så fall skapes det enda litt bedre plass. Antakelig må da den eksisterende bygningen rives, men hva så? Det gir mer areal og større rom for variasjon i den nye bygningsmassen.

Erling Viksjøs høyblokk burde få slippe mer maltraktering. Det er vedtatt å rive de to øverste etasjene, for å erstatte dem med fire nye. Hvorfor det? La høyblokka få hvile nå. Særlig når de tilliggende nybyggene kan reduseres i høyde.

Hva bør vi mene nå? Skal vi være glade for at regjeringen endelig innrømmer sitt eget mistak? Eller skal vi være rasende for at de ikke hørte på rådene de må ha fått for fire år siden? Selv er jeg bare skuffet. Mer enn fire bortkastete år som kunne vært brukt til kreativ innovasjon. Men i stedet gikk med til knaing i en altfor stor deig, til en altfor liten kakeform.

DIREKTE: Statsminister Erna Solberg, finansminister Siv Jensen, klima- og miljøminister Ola Elvestuen og kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland deltar på pressemøte om nytt regjeringskvartal. Video: NTB Scanpix Vis mer
Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.