Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Mer enn halv seier for KORK

Kringkastingsorkestret (KORK) kom styrket ut av gårsdagens styremøte i NRK. Et halvt års utsettelse i stedet for nedleggelse er langt mer enn en halv seier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NRK har tapt 700 millioner

Orkestersjef (og NRK-styremedlem) Holger Gulbrandsen er likevel nøktern i sin kommentar.

- Jeg tar styrets vedtak om et halvt års utsettelse til etterretning, og ser det positive i at vi unngikk et vedtak om nedleggelse nå, sier han.

Kompromisser

Ved å velge utsettelse - ny frist for å avgjøre orkestrets framtid er 30. juni 2002 - har NRK-styret oppnådd mye. Signalene fra kulturminister Valgerd Svarstad Haugland om å unngå drastiske kulturkutt er innfridd. Samtidig innebærer utsettelsen et kompromiss mellom styret og NRK-ledelsen, som hadde foreslått nedleggelse. I og med vedtaket om utsettelse, har alle parter bevart ansikt, og det er åpnet for et halvår der orkestrets plass i og utenfor NRK samt ulike finansieringsformer kan utredes.

Offensiv

Kulturavdelingen i NRK utarbeidet tidligere i høst en omfattende rapport om Kringkastingsorkestrets stilling. Rapporten skisserer en meget offensiv strategi for orkestrets kunstneriske og finansielle framtid i og utenfor NRK. Blant annet antyder rapporten utvidet samarbeid med Den Norske Opera og en statlig delfinansiering på omkring 30 prosent, videre turné- og konsertvirksomhet og medvirkning ved såkalte events. Og selvsagt en bred plass i NRKs egen radio- og TV-produksjon.

Rapporten, som ble meget godt mottatt av styremøtet, blir nå sentral i det videre arbeidet med å sikre orkestret permanent.

Hele Norges coronakart