Mer enn kona til Mulder

LOS ANGELES (Dagbladet): Tea Leoni har hittil vært best kjent som kona til Mulder i TV-serien «X-Files». Filmrollene hun har hatt, har ikke gitt henne det store gjennombruddet. Nå er hun å se på norske kinoer i «Deep Impact».

- Dersom jeg fikk beskjed om at verden skulle gå under i neste uke, ville jeg tilbrakt mine siste timer på jorda med å kjederøyke, forteller Tea Leoni.

- Camel, fortsetter Tea innbitt. - Uten filter. En etter en etter en...

Leonis siste ønske leveres med hennes karakteristisk dype og litt hese stemme - en stemme som antyder at Tea Leoni allerede er en rutinert røyker.
- Joda, innrømmer hun kjapt. - Men jeg røyker filtersigaretter nå. Og forhåpentligvis rekker jeg å slutte før vi blir knust av en biljardkule på størrelse med Texas. Det er i grunnen en betingelse for å få den fulle effekten av å begynne igjen med verdens reneste samvittighet. Selv jeg burde rekke det før jordas undergang, tror du ikke?

Katastrofe

Vi har ikke tilbrakt mange minuttene i Teas selskap før det blir klart at den høyreiste skjønnheten konsekvent ordlegger seg i elegant sarkastiske og ironiske vendinger. Vittighetene formelig renner ut av henne, de fleste av dem på hennes egen bekostning.

Spielbergs DreamWorks-studio nølte ikke med å gi Tea hovedrollen i «Deep Impact» - til tross for at hun før dette bare har hatt to biroller på filmlerretet, og at «Deep Impact» er et forsøksvis seriøst filmverk. Dagbladet ga katastrofefilmen terningkast to.

- At dette ikke var noen komedie, var bare et pluss for meg. Og jeg tror ikke jeg har nok fans til at noen av dem blir knust av å se meg i en seriøs sammenheng. For å si det pent.

Lukter bra

- Før David og jeg gikk ut sammen for første gang, hadde vi snakket på telefon i ukesvis. Og jeg var veldig nervøs på forhånd. Jeg visste at vi var en helklaff rent intellektuelt. Og jeg visste hvordan han så ut - jeg hadde omsider sett «The X-Files», etter å ha strittet imot i mange år; et show om aliens virket for dumt på meg, men jeg ble helt hekta med en gang. Nei, det jeg var redd for, var at han skulle lukte rart. Alt det andre stemte. Heldigvis luktet han helt fint. Han lukter som hjemme, smiler Tea søtt.

Hennes største ambisjon framover er å tilbringe sommeren i ektemannens favn. Og dersom markedsføringen av «X-Files»-filmen, som hadde premiere i USA 11. juni, skulle legge beslag på David Duchovnys tid, betyr ikke det at kona kommer til å bruke dødtida til det «alle» andre skuespillerinner gjør med fritida si.

Ulveblod

- Jeg har aldri tatt en slankekur i hele mitt liv. Jeg har en utrolig appetitt og spiser hva det skal være. Jeg spiste sprøstekte grashopper forleden. Ikke trener jeg heller, bortsett fra å gå tur med bikkja mi. Han har ulveblod i seg, og hvis vi ikke sliter ham ut, biter han oss. Jeg tuller ikke - han er en drittsekk. Men han holder meg altså i noenlunde form, konstaterer Tea tørt, og forteller til slutt at hun ikke lenger bekymrer seg for sin profesjonelle framtid.

- Det er ikke så lenge siden mine egne prioriteringer var helt over styr, og jeg trodde at en eventuell suksess som skuespiller ville gi resten av livet mitt mening. Men for en tid siden innså jeg at det er områder av hjertet mitt som skuespill aldri kan fylle opp. Og like etterpå traff jeg David, et lykketreff som da bekreftet for meg at jeg var på rett spor her. Jeg tror jeg omsider er i ferd med å bli det man kaller voksen, konkluderer Tea Leoni selvironisk.