Mer enn kona til Paul

Hun var en av verdens fremste pop-fotografer, og levde livet med stjerner som Jim Morrison, Jimi Hendrix og Janis Joplin på 60-tallet. Men mens vennene gikk i grøfta, begynte Linda Eastman å engasjere seg. Det fortsatte hun med til sin død.

Linda var datter av en advokat i New York som hadde musikere og kunstnere som klienter. Hun ble tidlig interessert i musikk og leste kunsthistorie mens hun tok kurs i fotografering. I 1964 begynte hun å fotografere pop-stjerner, og fortsatte med det til hun ble forlovet med Paul McCartney 1968.

Så vennene forsvinne

Hennes første arbeidsgiver var det ikke akkurat rocka bladet «Town & Country». Da redaksjonen mottok en innvitasjon til pressekonferanse med The Rolling Stones i 1966, underslo hun like godt innbydelsen, og dro selv på pressekonferansen med kamera. Dette ble starten på et nytt liv for unge Linda.

Mick Jagger & co så den lyshårede jenta og inviterte henne med straks ombord i båten som deres spesielle fotograf. På den tida var hun omtrent alene med å ta bilder av rockestjerner, og hun ble fort en del av det legendariske miljøet.

- Dette var den vidunderlige og uskyldige perioden. Før alle groupiene, og før den harde narkotikaen kom i bruk, har hun uttalt. Senere så hun heroinen komme og ødelegge både vennene og miljøet, og hun tok sterk avstand fra den sterke dopen.

- Du kunne alltid se hvem som var på heroin ved å se på huden. Janis Joplins ansikt ble fullt av arr, som etter kopper, fortalte hun senere. Selv har hun aldri prøvd sterkere saker enn marihuana. Og har alltid priset seg lykkelig for at hun og Paul slapp unna narkotika-helvete.

Gift med Paul

Hun møtte the Beatles da manager Brian Epstein ville at hun skulle fotografere gruppa. Bildene ble brukt både av Life og The Rolling Stone. Vel tilbake i New York fikk hun telefon fra Paul, som inviterte henne over til England. Dermed var det gjort.

Paul og Linda Feiret sølvbryllup i 1994, da var det 25 år siden bryllupet som knuste tusenvis av gifteklare tenåringsjenter. Siden den gang har Linda og Paul alltid holdt sammen.

- Vi har nok hvert heldige. Vi elsker hverandre,uttalte hun til Dagbladet da hun og Paul McCartney spilte i Oslo i 1993.

Møtet med Paul forandret livet hennes. I godt selskap med Yoko Ono ble hun presentert som den stygge heksa som fikk The Beatles til å gå i oppløsning. Og den engelske pressen har ikke vært nådig mot Linda. Det ble ikke bedre da hun og Paul konverterte til vegetarisme i 1970. Paret bestemte seg resolutt en dag de satt inne og spiste lammelår, og plutselig fikk øye på et lite lam som sto å så på dem gjennom vinduet.

Ville leve lenge

For den engasjerte Linda McCartney var det ikke nok å ikke spise kjøtt. Hun ble betegnet som en nærmest millitant vegetarianer etter uttalelser som: «Mitt mål er å fylle supermarkedene med sunn mat og stenge alle slaktehus».

I 1993 skrev hun et rasende brev til Australias daværende statsminister Paul Keating og klaget over hans investeringer i griseoppdrett. Hun har også rette skarp kritikk mot norsk selfangst, og ble svært oppbrakt da det ble tillatt å jakte selunger igjen.

Linda har gitt ut kokebøker med vegetar-retter og drev et eget firma som spesialiserte seg på vegetarmat. Hun uttalte flere ganger at sjansene for å få kreft var mindre hvis man holdt seg unna kjøtt, og da ekteparet McCartney lanserte vegetarrettene i 1991, uttalte Sir Paul: - Med denne dietten kommer jeg til å leve til jeg blir hundre.

Desverre får ikke Linda McCartney oppleve det samme.