Mer enn minner fra Jon Eberson

Sterk tilbakekomst med ny gruppe 30 år etter «Jive Talking» og «Polarities».

KONSERT OG CD: Jon Eberson Group - Sigurd Hole, Eberson og Hilde Marie Kjersem.
KONSERT OG CD: Jon Eberson Group - Sigurd Hole, Eberson og Hilde Marie Kjersem.Vis mer

||| ALBUM: Navnet Jon Eberson Group vekker gode minner hos alle som husker så langt tilbake som 80-tallet og albumene «Jive Talking», «Polarities» og «City Visions». Nå blåser gitarist (og førsteamanuensis ved Musikkhøgskolen) Eberson (57) liv i navnet igjen med albumet «Comfort Call» og lanseringskonsert på Nasjonal jazzscene, Victoria, fredag denne uka.

SIDSEL Endresen var JEGs første sanger, og også nå, 30 år setter, stiller Eberson med en sterk, kvinnelig sanger/tekstforfatter.

JON EBERSON GROUP: Sterk melding 30 år etter «Jive Talking»
JON EBERSON GROUP: Sterk melding 30 år etter «Jive Talking» Vis mer

For «Comfort Call» er også et velkommet gjenhør med Hilde Marie Kjersem, samarbeidspartner med Eberson allerede rundt 2004.

Hun har forsynt Ebersons bluesy eller standardklingende, nesten minimalistiske melodier med poetiske tekster der fargene er mørke og stemningene ofte bittersøte eller faretruende nær det hudløse. Som Endresen formidler hun dem også med en vokal sikkerhet og moden autoritet som har gitt sangeren Hilde Marie Kjersem en ny dimensjon.

«Music Redeems»

The Marsalis Family

4 1 6
Plateselskap:

(Marsalis Music/Universal)

Se alle anmeldelser

BASSISTEN Sigurd Hole er en stø rytmisk/harmonisk ledsager til Ebersons elegante, ikke-en-tone-for-mye-gitarspill og har også levert strøkne, spenstige arrangementer til en sekstett med to fioliner, to bratsjer og to celli. Når trioen går på scenen fredag, er det i selskap med både disse pluss gitaristen Hedvig Thomassen og perkusjonisten Finn Sletten, dermed skulle det være duket for en stor kveld, slik denne på alle måter utmerkede plata fortjener.

KOLLEKTIV vokalimprovisasjon er ikke hverdagskost, så når de ti kvinnene i solistensemblet Trondheim Voices nå presenterer sitt første album, «Improvoicing», er det grunn til å spisse ørene. Dette er leken, frihetlig utforsking av det felles vokaluttrykkets muligheter, fra mumling, snorkelyder og tale(kor) til vakkert harmonisert melodisang og friske rytmeforløp.

TRONDHEIM VOICES:: Lekent og originalt solistsamarbeid.
TRONDHEIM VOICES:: Lekent og originalt solistsamarbeid. Vis mer

Og heldigvis er balansen mellom det abstrakte og mer umiddelbart tilgjengelig vel ivaretatt.

Prosjektene «Bingo» (samproduksjon med Circa Teater fra Olavsfestdagene i 2008) og «Improvoicing» (med Jon Balke og Marilyn Mazur på Moldejazz i fjor) danner stammen i repertoaret, og er supplert med frie improvisasjoner fra ensemblet. Balke (piano) og Mazur (perkusjon) deltar også på plata, men først og fremst er det a capella-innsatsen til Siri Gjære, Torunn Sævik, Heidi Skjerve, Tone Åse, Sissel Vera Pettersen, Kirsti Huke, Ingrid Lode, Anita Kaasbøll, Live Maria Roggen og Silje Karlsen det handler om. Kollektivt og hver for seg signerer de et originalt, morsomt og ikke så lite imponerende album med den underfundige sekvensen fra «Bingo» (Roggen/Gjære/Storløkken/Rosseland) som øyeblikkelig favoritt.

«Music Redeems»

The Marsalis Family

4 1 6
Plateselskap:

(Marsalis Music/Universal)

Se alle anmeldelser

I NEW ORLEANS er Ellis Marsalis jr. (75) noe nær et jazzikon, som pianist, pedagog og overhode for familien som sønnene Wynton (trompet), Branford (saksofoner), Delfeayo (trombone, produsent) og Jason (trommer) har gjort kjent verden over. Da patriarkens familie og venner hedret ham med en konsert til inntekt for det nye Ellis Marsalis Center for Music i det Katrina-herjede New Orleans, var opptaksutstyret på plass, og dermed kan vi alle ta del i den lavskuldrede og muntre, men også litt høytidelige forestillingen der far og sønner spiller sammen, forsterket med eleven/familievennen Harry Connick jr. og Marsalis-musikerne Eric Revis (bass) og Herlin Riley (perkusjon).

Det flyttes knapt fjell på «Music Redeems» som spenner fra den tradisjonelle «The 2nd Line» til en plystreversjon (Jason M.) av Charlie Parkers «Donna Lee» og en firhendig (Marsalis/Connick ) «Sweet Georgia Brown».

THE MARSALIS FAMILY: Familieorkesteret Marsalis spiller opp.
THE MARSALIS FAMILY: Familieorkesteret Marsalis spiller opp. Vis mer

Men stemningen er upåklagelig «goodtime», og slik Ellis Marsalis jr spiller, er det bare å lure på hvor stor stjerne han ville vært om han hadde valgt å satse på New York og turneer i stedet for rollen som jazzhjørnestein hjemme i The Big Easy.

«Music Redeems»

The Marsalis Family

4 1 6
Plateselskap:

(Marsalis Music/Universal)

Se alle anmeldelser