KONTROVERSIELT:  Armenias Genealogy fremfører sin låt "Face the shadow" under generalprøven for årets MGP. Låten het opprinnelig "Don't deny".
Foto: Jessica Gow / TT / Kod 10070
KONTROVERSIELT: Armenias Genealogy fremfører sin låt "Face the shadow" under generalprøven for årets MGP. Låten het opprinnelig "Don't deny". Foto: Jessica Gow / TT / Kod 10070Vis mer

- Mer enn pinlig at Armenia er blitt tvunget til å bytte tittelen om folkemord

Måtte gå fra «Don't deny» til «Face the shadow» etter klager fra nabolandene.

(Dagbladet): Kraftballaden til det armenske Melodi Grand Prix-bidraget Genealogy ble i sterkeste laget for Melodi Grand Prix-ledelsen.

2015 er samme år som armenerne har hundreårsmarkering for folkemordet i det gamle Ottomanske riket, der det er estimert at mellom 800 000 og 1,5 millioner armenere ble drept. 

Etter klager fra nabolandene Tyrkia og Aserbajdsjan ble gruppa tvunget til å bytte tittel fra «Don't deny» til «Face the shadow» fordi den opprinnelige tittelen ble sett på som for politisk ladet.

Ville styrke konseptet om kjærlighet og enhet Arrangementsledelsen skal ha gjort endringen for å «styrke konseptet om fred, kjærlighet og enhet», sier Gohar Gasparyan, en talsmann for den armenske tv-kanalen AMPTV, i følge Independent.

Avgjørelsen til Melodi Grand Prix har satt sinnene i kok hos mange. William Nygaard er en av de som reagerer på endringen.

- Mer enn pinlig når Armenia i Eurovision tvinges til å sensurere tittelen «Don't deny » - om folkemordet for 100 år siden, skriver lederen for Norske PEN på Twitter. 

  - Tragisk forutsigbart Til Dagbladet sier han at, forutsatt at det som står i NRK er korrekt, at det ikke er vanskelig å gjette på hvor presset som ledet frem til avgjørelsen kom fra.

- Spesielt presset fra Tyrkia er tragisk forutsigbart, sier Nygaard, som mener at Norge burde ha kommet på banen med tanke på det som skjedde for 100 år siden.

Norge er ikke blant de 22 landene som har anerkjent folkemordet.

- Norge burde ta folkemordet inn over seg Statsminister Erna Solberg valgte å takke nei til en invitasjon om å ikke delta på hundreårsmarkeringen til Armenia, men sendte istedet en ambassadør som representant for Norge.

- Som kjent er det et internasjonalt omstridt tema hvorvidt overgrepene mot armenerne i Det osmanske rike i 1915 kan klassifiseres som folkemord. Departementet vil komme tilbake med en tilrådning vedr. norsk representasjon ved markeringen, skrev utenriksdepartementet i et følgebrev til invitasjonen, ifølge VG.

Til samme avis sier statssekretær Bård Glad Pedersen at det ikke hersker tvil om at armenerne ble utsatt for omfattende overgrep, men at regjeringen, i likhet med foregående regjeringer, ennå ikke har tatt stilling til om det er riktig å bruke begrepet folkemord. 

William Nygaard mener at Norge ikke har tatt et tydelig nok standpunkt når det gjelder det som hendte med armenerne. 

- Begrepet «folkemord» er fortsatt skremmende for et lite land som Norge. Integritet burde ikke vært synkront med størrelsen på et land. Integritet er ingen handelsvare. Det burde vårt regime ta inn over seg, sier Nygaard.

Både Tyrkia, som var det dominerende landeområdet i det Ottomanske riket, og Aserbajdsjan har tradisjonelt hatt et anstrengt forhold til Armenia.

Avhørte de som stemte på feil land Også i Grand Prix-sammenheng, der kun 43 aserbajdsjanere stemte på det armenske bidraget i 2009. Samtlige av disse ble så avhørt av landets sikkerhetspoliti.

Dette er ikke den første gangen Melodi Grand Prix griper inn i en låts innhold. Arrangementet har en streng kodeks når det gjelder politisk innhold.

I 2009 trakk Georgia bidraget «I don't wanna put in» - et tydelig spark i retning Russlands president Vladimir Putin - etter at landet nektet å endre innholdet i låta.