KOMMENTARER

Mer enn symboler

Vår egen grunnlov bør i det minste inneholde rettighetene Norge kjemper for internasjonalt, skriver Marie Simonsen.

BREMSEKLOSS:  Høyre har vært en bremsekloss i grunnlovsreformen. Her ankommer Erna Solberg den nasjonale åpningen av grunnlovsjubileet på Eidsvoll sammen med mannen Sindres Finnes. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
BREMSEKLOSS: Høyre har vært en bremsekloss i grunnlovsreformen. Her ankommer Erna Solberg den nasjonale åpningen av grunnlovsjubileet på Eidsvoll sammen med mannen Sindres Finnes. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

I morgen skal Stortinget behandle en rekke forslag til endringer i Grunnloven. Som med språkreformen sist uke, ligger det an til politisk dragkamp inntil det siste, og resultatet kan bli nok en slapp mellomløsning.

Juristen Anine Kierulf har kalt Stortingets behandling uverdig. Da sikter hun ikke minst til at landets viktigste lov er gjenstand for politiske kjekling og byttehandel, som om det var bevilgninger til en veistump det sto om. Det er det ikke vanskelig å være enig i. Lovgiverne har hatt lang tid på seg til å klargjøre sine standpunkter, men bruker likevel seine kveldstimer på å komme til enighet.

Etter at Stortinget vedtok en språkreform oppsto det attpåtil krangel om hvem som hadde æren. Michael Tetzschner mente det var hans fortjeneste, i og med at Høyre til slutt snudde. Det er en måte å se det på. En annen er at Høyre innså at de var på ville veier.

Det ser det ut som Høyre gjør igjen. I disse Dalai Lama-tider skjønner kanskje Erna Solberg at partiet ikke bør framstå som en bremsekloss i grunnlovfestingen av menneskerettigheter. Likevel strekker ikke Høyre seg lengre enn til en minimumsløsning.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer