Mer fleksibelt med ny uføretrygd

De som er i arbeid kan når som helst få tilbake den opprinnelige utbetalingen av uføretrygden hvis de ikke har mulighet til å jobbe lenger.

SKAL VÆRE LETT Å JOBBE: Med den nye ordningen kan man jobbe så mye man har mulighet til, uten at uføregraden reduseres. Det eneste som skjer er at uføretrygden justeres ned i takt med hva man tjener, når man passerer grensen, skriver Monland i Nav.
Foto: Thomas Rasmus Skaug
SKAL VÆRE LETT Å JOBBE: Med den nye ordningen kan man jobbe så mye man har mulighet til, uten at uføregraden reduseres. Det eneste som skjer er at uføretrygden justeres ned i takt med hva man tjener, når man passerer grensen, skriver Monland i Nav. Foto: Thomas Rasmus SkaugVis mer
Meninger

Fra 1. januar 2015 endres uførepensjonen til alle som er uføre. Vi skjønner at mange er usikre på endringene som kommer.

Det stemmer som Hege Guerch skriver i sitt innlegg 8. oktober, at uføretrygden settes opp for å tilpasses den økte skatten.

Hun frykter at dette kan gjøre at noen får mindre utbetalt i uføretrygd.

For de aller fleste vil ikke endringene gi noen forskjell, de vil få utbetalt om lag det samme som i dag, eller mer. Noen kan få mindre, og det er hovedsakelig disse som får overgangsregler. Hvem de er, vet man ikke før skattekortene er klare i desember.

Jeg skjønner at det ikke er lett å vente på brevene fra NAV og Skatteetaten. Vi gjør det vi kan for å informere, selv om det i en periode nå vil være ting som ikke er klart. Fra 13. oktober og utover sender vi brev med informasjon om hva uføretrygden blir før skatt. Det er viktig å lese brevet nøye, for det kommer til å være endringer det er viktig å være oppmerksom på.

Guerch spør også om hva skatten har å gjøre med uføretrygden. Skatten legges om for å gjøre det mer oversiktlig og lønnsomt å jobbe ved siden av uføretrygden. Det betyr at uføre som jobber får én måte å skattes på, og ikke to, som det er i dag hvor det er en annen skatt på uføretrygd enn på arbeid. Samtidig forsvinner terskler som har gjort det risikabelt å tjene mer - man kunne fort ende opp med å skylde både NAV og Skatteetaten penger. Det har vi dessverre sett mange eksempler på.

Stortinget har vedtatt å endre dagens inntektsgrense på 1G, som oppfattes som en absolutt grense, til en lavere og ikke lenger absoluttgrense. Med den nye ordningen kan man jobbe så mye man har mulighet til, uten at uføregraden reduseres. Det eneste som skjer er at uføretrygden justeres ned i takt med hva man tjener, når man passerer grensen. Uansett vil en kombinasjon av inntekt og uføretrygd bli høyere enn uføretrygd alene. De som er i arbeid kan når som helst få tilbake den opprinnelige utbetalingen av uføretrygden hvis de ikke har mulighet til å jobbe lenger. Dermed stoppes ikke uføre lenger av et firkantet regelverk.

Som Guerch sier, er mange uføre for syke til å klare selv en liten jobb. De fleste uføre har ikke inntekt ved siden av uføretrygden i dag, og mange kommer heller ikke til å ha det.

Det er derfor viktig for meg å si at uføretrygd fortsatt skal være en varig sikring for dem som ikke kan jobbe.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.